Pakistan: NAVO weigerde te stoppen met bombardementen

In Pakistan werd de afgelopen dagen veel gedemonstreerd tegen de dodelijke NAVO-aanval van zaterdag. Foto Reuters / Faisal Mahmood

De NAVO bleef afgelopen zaterdag ondanks herhaaldelijke verzoeken om te stoppen doelen in Pakistan bombarderen. Die beschuldiging heeft een woordvoerder van het Pakistaanse leger vanochtend geuit.

Majoor-generaal Athar Abbas zegt dat de NAVO-aanvallen op een militair checkpoint, waarbij meer dan twintig Pakistaanse militairen om het leven kwamen, bijna twee uur duurden. Volgens Abbas hebben Pakistaanse commandanten contact gezocht met de NAVO en het militaire bondgenootschap tevergeefs verzocht de aanvallen te stoppen. Hij stelt dat het Pakistaanse leger het slachtoffer is geworden van “onverdiende agressie”.

De NAVO heeft het incident “tragisch” genoemd en gezegd dat het niet de bedoeling was om Pakistaanse militairen aan te vallen. De organisatie is nog bezig met een onderzoek naar de vraag waarom de bombardementen zijn uitgevoerd. Afghaanse regeringsfunctionarissen zeiden dit weekend dat het land zaterdag door Pakistan werd beschoten en dat soldaten van het Afghaanse leger en de NAVO onder vuur kwamen te liggen. Daarna zou Afghanistan de NAVO om luchtsteun hebben gevraagd. Pakistan ontkent deze gang van zaken.

Legerwoordvoerder Abbas zei vanochtend ook dat de NAVO-aanval “serieuze gevolgen” kan hebben voor de militaire samenwerking tussen de VS en Pakistan. De relatie tussen beide landen staat de laatste jaren steeds meer onder druk, bijvoorbeeld omdat de VS luchtaanvallen op terreurverdachten uitvoeren en daarbij regelmatig burgerslachtoffers maken. Ook was Pakistan eerder dit jaar woedend over de geheime Amerikaanse operatie op Pakistaans grondgebied die een einde maakte aan het leven van Osama bin Laden.

    • Pim van den Dool