Ook Nederland kan AAA-status verliezen

German Chancellor Angela Merkel (L), French President Nicolas Sarkozy (C) and Italian Prime Minister Mario Monti give a press conference during an european mini-summit on the debt crisis on November 24, 2011 in Strasbourg, southern France. AFP PHOTO ERIC FEFERBERG AFP

De kredietbeoordelingen van alle eurolanden lopen gevaar als de crisis voortduurt. Dat concludeert kredietbeoordelaar Moody’s vandaag. Dus ook financieel sterke landen als Nederland en Duitsland kunnen hun AAA-rating verliezen, zo waarschuwt Moody’s.

Volgens Moody’s is de eurozone op een kruispunt aangekomen. Politici en beleidsmakers moeten kiezen voor verdere Europese integratie of anders het – gedeeltelijk – uiteenvallen van de eurozone accepteren, aldus de kredietbeoordelaar.

Moody’s zegt nog steeds te verwachten dat de monetaire unie de crisis zal overleven. Maar de kans dat meerdere eurolanden failliet gaan, is volgens Moody’s toegenomen. Dat komt door de torenhoge rentetarieven op de markt voor staatsobligaties. De kredietbeoordelaar acht het aannemelijk dat Europese politici pas met effectieve oplossingen komen als zich nog meer negatieve schokken hebben voorgedaan. Juist die schokken kunnen ertoe leiden dat behalve Griekenland, Ierland en Portugal, nog meer eurolanden geen toegang meer hebben tot de kapitaalmarkten en daardoor in grote problemen komen.

Het Internationaal Monetair Fonds ontkende vanochtend geruchten dat een noodlening van 600 miljard euro in de maak is om Italië te helpen. Afgelopen weekeinde berichtten Italiaanse media dat een akkoord tussen Italië en het IMF in de maak was. Bij de veiling van 567 miljoen euro aan kortlopende staatsleningen bleek hoe weinig vertrouwen Italië geniet op de geldmarkt. Italië betaalde bij de veiling 7,2 procent rente, 2,7 procentpunten hoger dan bij een soortgelijke veiling vorige maand. Italië wilde eigenlijk 750 miljoen euro op te halen. Door de torenhoge rente besloot het land niet het volledige bedrag op te halen.

België betaalde vandaag bij een obligatieveiling (met looptijden van zeven tot dertig jaar) de hoogste rentepercentages sinds de oprichting van de eurozone. Op obligaties met een looptijd van tien jaar betaalde België 5,7 procent rente, 1,4 procent meer dan bij een veiling vorige maand. Vorige week werd België door kredietbeoordelaar S&P afgewaardeerd van AA+ naar AA.