OESO: eurozone komt in recessie - oproep tot actie politiek leiders

Beleidsmakers over de hele wereld moeten zich op het ergste voorbereiden nu de economische impact van de Europese schuldencrisis de gehele ontwikkelde wereld bedreigt. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vandaag in zijn Economic Outlook voor 2012.

Het aanhoudende falen van EU-leiders om de schuldencrisis het hoofd te bieden, heeft ertoe geleid dat de crisis zich heeft verspreid van Griekenland naar het veel grotere Italië. Volgens de OESO kan dit de economie verder ontwrichten en leiden tot “zeer verwoestende resultaten”.

In het tweejaarlijkse verslag adviseert de OESO met klem om het Europese noodfonds te versterken en dringt de organisatie er bij de ECB op aan om meer te doen om de crisis te bezweren.

De economische groei voor de 34 OESO-landen wordt bijgesteld naar 1,9 procent voor 2011 en 1,6 procent in 2012, van de in mei respectievelijk geraamde 2,3 procent en 2,8 procent. De eurozone is volgens de OESO in een recessie beland, met krimpcijfers in het vierde kwartaal en het eerste kwartaal van 2012.

Voor de eurozone voorziet de OESO dit jaar een groei van 1,6 procent en volgend jaar een groei van slechts 0,2 procent. Het Amerikaanse bruto binnenlands product zal naar verwachting met 2,0 procent stijgen in 2012 en met nog eens 2,5 procent in 2013, na een verwachte groei van 1,7 procent dit jaar.

http://youtu.be/rIiv5dtwrYs

    • Marije Willems