Obama: Europa moet snel handelen in bestrijding schuldencrisis

Caption: President Barack Obama, flanked by European Council President Herman Van Rompuy, left, and European Commission President Jose Manuel Barroso speaks to the media, Monday, Nov. 28, 2011, in the Roosevelt Room of the White House Washington. (AP Photo/Haraz N. Ghanbari) President Obama, geflankeerd door voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy (L) en José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. Foto AP / Haraz N. Ghanbari

De Europese Unie moet snel actie ondernemen om de schuldencrisis te bezweren omdat de Amerikaanse economie daar last van heeft.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama vandaag na een gesprek met de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, en José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, in Washington.

Europa krijgt geen financiële hulp VS

Obama zei dat de Verenigde Staten bereid zijn hun steentje bij te dragen, maar gaf geen details in het licht van de financiële druk in het Amerikaanse Congres over het terugdringen van de overheidsuitgaven. Obama heeft de afgelopen maanden geregeld contact met onder andere bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy over de schuldencrisis.

Mogelijk zouden de VS hulp kunnen bieden via het Internationaal Monetair Fonds, waarvan het land de grootste aandeelhouder is, meldt persbureau AP. Het is ook mogelijk dat de regering van Obama adviezen geeft gezien de eigen ervaringen met de financiële crisis in de VS. Toch liet een regeringswoordvoerder weten dat de schuldencrisis nog altijd een “Europees probleem” en dat de EU “moet handelen”. De zegsman liet weten dat het geven van financiële hulp niet aan de orde is.

Fitch vaardigt negatief advies uit voor rating VS

Vanavond vaardigde kredietbeoordelaar Fitch Ratings een ‘negatief advies’ uit over de kredietwaardigheid van de VS. Fitch, die in tegenstelling tot Standard & Poor’s nog steeds de AAA-status handhaaft voor de VS, maakt hiermee kenbaar dat de mogelijkheid bestaat de zogeheten rating te verlagen in de nabije toekomst.

    • Hans Klis