Nieuwe complottheorie in de affaire DSK

Is Strauss-Kahn, door een kamermeisje beschuldigd van poging tot verkrachting, dan toch in een valstrik getrapt? Ook enkele van zijn vrienden twijfelen sterk.

Net nu alle ogen waren gericht op Dominique Strauss-Kahn als klant van dure prostituees in de Carltonaffaire in Lille, komt vanuit de VS opnieuw een ‘complottheorie’ over 14 mei aangewaaid. Strauss-Kahn zou op die dag in het Sofitel in New York het slachtoffer zijn geworden van een valstrik. Maar door wie, en waarom, blijft onduidelijk.

Alleen een handvol diehard DSK-getrouwen hecht geloof aan het verhaal. Maar zelfs sommige van zijn beste vrienden en partijgenoten reageren schouderophalend. „Ik geloof niet in een complot”, aldus zijn vriend Jean-Christophe Cambadélis vanochtend. „Ik denk dat Dominique en zijn familie vooral recht hebben op een beetje rust.”

Oorzaak van de nieuwe commotie is een verhaal in het tweewekelijkse magazine The New York Review of Books. Het is geschreven door freelance journalist Edward Jay Epstein, een man die wel vaker geloof hecht aan complottheorieën, zoals over de aanslagen van 11 september 2001, en al een paar keer in zijn eentje de moord op J.F. Kennedy heeft opgelost.

In zijn DSK-verhaal, een minutieuze reconstructie van Strauss-Kahns 14 mei 2011 , rakelt hij enkele merkwaardigheden op en stelt hij pertinente vragen, maar geen enkel spoor wordt echt uitgewerkt, laat staan hard gemaakt. Epstein heeft het over een BlackBerry van DSK, zijn IMF-toestel, die zou zijn gehackt door de UMP, de partij van president Sarkozy; over het feit dat er een uur is verstreken tussen het moment dat het kamermeisje Nafissatou Diallo de vermeende verkrachting meldde en het moment dat de politie werd verwittigd; en over twee medewerkers van het Sofitel die een minutenlange vreugdedans zouden hebben gemaakt na de arrestatie van DSK. Dat laatste is al door het Sofitel ontkend.

In Frankrijk ging afgelopen weekeinde vooral veel aandacht uit naar de BlackBerry-affaire. Werd Strauss-Kahn afgeluisterd door de UMP? Dat zou een met DSK bevriende UMP-documentaliste hem hebben gemeld, waarna Strauss-Kahn vanuit New York zijn echtgenote Anne Sinclair zou hebben gemeld dat er een probleem was. DSK vroeg ook of Sinclair zijn raadgever Stéphane Fouks kon vragen de BlackBerry te onderzoeken, eenmaal terug in Parijs. Waarom hij niets vroeg aan de IT-dienst van het IMF wordt niet duidelijk. Helaas, net enkele uren later bleek dat toestel (DSK heeft er zeven of acht, afhankelijk van de bron) verdwenen en ging het signaal op zwart. De BlackBerry is sindsdien spoorloos. Op de rechtbank in New York kwam de verloren BlackBerry niet ter sprake.

De UMP reageerde uiteraard ontkennend. Jean-François Copé, fractievoorzitter, noemde het afluisteridee „grotesk”. Minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant zei plagerig dat de UMP er niet voor verantwoordelijk kan worden gehouden dat DSK slordig omspringt met zijn spullen. „Het is toch niet omdat hij zijn telefoon kwijtraakt dat er sprake is van een complot”, aldus Guéant.

De vragen wie de valstrik zou hebben opgezet en waarom blijven in het verhaal van Epstein onbeantwoord. De UMP, om een politieke tegenstander uit te schakelen? Of Diallo en enkele handlangers die uit waren op geld? Of een combinatie? Het blijft allemaal onbeantwoord.

De eerste theorie blijkt erg wankel. Volgens ingewijden had de UMP de Sofitelzaak helemaal niet nodig, het dossier rond DSK dat al klaarlag op het partijhoofdkwartier was ranzig genoeg. En het onderzoek in Lille was al aan de gang, wisten UMP-getrouwen, dus als het toch de bedoeling was om DSK op zijn privé-uitspattingen aan te vallen, kwam de Sofitelaffaire veel te vroeg. Het zou lonender zijn geweest hem aan te kunnen vallen als presidentskandidaat van de PS. Nu werd de favoriet van de peilingen al uitgeschakeld vóór de voorverkiezingen bij de PS.

    • Dirk Vandenberghe