Nederlander vermoedelijk door lokale bandieten ontvoerd

Het Nederlandse stel, van wie de man vrijdag is ontvoerd, reisde met jeep en tent door Mali. Ondanks dat de politie wildkamperen afraadde.

Aan de vakantie van twee Nederlanders, Sjaak (51) en Tilly (45) uit Woerden, kwam in Timboektoe, Mali, afgelopen vrijdag abrupt een einde. Sjaak werd ontvoerd met twee andere toeristen; een Zweed en een Zuid-Afrikaan. Een vierde man, een Duitser, werd ter plekke neergeschoten. Tilly had geluk. Haar aanwezigheid werd door de ontvoerders niet opgemerkt.

Het Nederlandse echtpaar zat met de Zweed en de Zuid-Afrikaan om twee uur ’s middags in de lobby van hotel Lafia, een goedkoop campinghotel, vlakbij het centrum van Timboektoe. „Ze schreven ansichtkaarten”, vertelt een lokale gids die anoniem wil blijven, aan de telefoon. Hij was een half uur na de ontvoering ter plaatse en kent de Engelse eigenaar van hotel Lafia.

Het Nederlandse stel reisde met een grote, witte jeep waarop een groene tent was bevestigd. Ze wisten dat de politie wild kamperen afraadde, zo blijkt uit hun logboek op internet: „Er zou Al-Qaeda zijn”, schrijft Tilly. „We hebben geen idee of het waar is.”

Tilly liep die vrijdag weg uit de lobby om iets uit de tent te halen. Het was rustig op straat, vertelt de gids, omdat het vrijdagmiddaggebed bezig was. Van het personeel waren alleen een schoonmaker en een receptionist aanwezig. De eigenaar van het hotel zat in Engeland.

Plots stopte een auto voor het hotel, met vier gemaskerde mannen. Twee van hen stormden, gewapend met kalasjnikovs, de lobby binnen. De anderen bleven buiten; één in de auto, de ander op de uitkijk. De drie toeristen werden onder schot gehouden. „Allez! Meekomen!”, riepen de mannen, van wie de gids vermoedt dat het lokale bandieten waren.

Op dat moment liep een Duitse toerist het hotel binnen. Hij had met zijn reisgezelschap de lokale markt bezocht. Maar omdat hij moe was geworden, keerde hij eerder terug naar het hotel. Ook hij moest meekomen van de ontvoerders, maar de Duitser, een stevige, sterke man van 68 jaar, verzette zich. Tevergeefs, hij werd doodgeschoten.

Tilly verschool zich stilletjes in haar tent op de auto. De gemaskerde mannen namen haar man, de Zweed en de Zuid-Afrikaan mee.

„Mijn kinderen belden me met de mededeling dat er een ontvoering in Lafia had plaatsgevonden”, vertelt de gids, „ik ging er meteen naartoe.” De Nederlandse ambassade nam contact met hem op „omdat ik veel contacten heb in Timboektoe”. De ambassademedewerker kon Tilly niet bereiken en vroeg hem zijn telefoon aan haar te geven. „Ze kwam gespannen maar beheerst over.”

Die nacht sliep de Nederlandse vrouw in het lokale politiebureau. De volgende dag werd zij samen met de groep toeristen met wie de Duitser op vakantie was, overgevlogen naar Bamako, de hoofdstad van Mali. Volgens de gids werd het lichaam van de Duitser gisteren naar Duitsland overgevlogen.

    • Danielle Pinedo
    • Yasmina Aboutaleb