Nederland zeven Michelinsterren rijker - geen derde driesterrenrestaurant

A starter plate of composta di pomodoro (pastry with tomato conserve) is seen at chef Nadia Santini's Dal Pescatore restaurant in the northern Italian town of Canneto Sull'Oglio May 4, 2006. Santini is one of three female chefs of a total of five cooks in Italy who have won the coveted Michelin three-star award. Italy has 226 Michelin-starred chefs and 60 are women -- the highest number in any European country. Picture taken May 4, 2006. To match feature Food-Italy-Women. REUTERS/Daniele La Monaca Wat je zoal krijgt voorgeschoteld in een sterrenrestaurant. Foto Reuters / Daniele La Monaca

Nederlandse restaurants hebben er vandaag zeven Michelinsterren bij gekregen. Drie restaurants gingen van één naar twee sterren. Bij drie andere zaken vervallen de sterren. Dat heeft Michelin vandaag bekendgemaakt. In totaal hebben Nederlandse restaurants nu 122 sterren.

Nederland telt nog altijd twee driesterrenrestaurants: Oud Sluis in Sluis en De Librije in Zwolle. Het aantal tweesterrenrestaurants bedraagt nu zestien. Librije’s Zusje in Zwolle, De Kromme Watergang in Hoofdplaat en Chapeau in Bloemendaal zijn omhoog gegaan naar de tweede categorie. Bekijk hier de volledige lijst van Michelinrestaurants in Nederland.

Naast de sterren zijn er zeventien restaurants die een Bib Gourmand hebben gekregen. Deze restaurants serveren volgens Michelin goede maaltijden met een ‘uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Een driegangenmenu kost 35 euro of minder. In totaal hebben 102 restaurants in Nederland zo’n kenmerk.

Wanneer krijg je sterren?

Sinds 2007 is bekend wat de vijf criteria zijn waar de inspecteurs van Michelin restaurants op toetsen: de kwaliteit van de producten, de beheersing van kooktechnieken en van smaken, de persoonlijkheid van de chef die in zijn gerechten doorklinkt, de prijs/kwaliteitverhouding en de constantheid van prestaties door de tijd heen en over de hele kaart. Als ze daar uitzonderlijk goed uitkomen, volgen er sterren.

  • Eén ster
    Een uitstekende keuken in zijn categorie. De ster wijst op een goed rustpunt op uw route. Maar vergelijk de ster van een luxueus bedrijf met hoge prijzen niet met die van een klein restaurant dat ook een verzorgde keuken tegen redelijke prijzen biedt.
  • Twee sterren
    Een verfijnde keuken die een omweg waard is. Bijzondere specialiteiten en wijnen. Verwacht geen lage prijzen.
  • Drie sterren
    Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is. Het eten is altijd erg lekker en soms buitengewoon, er worden beroemde wijnen geserveerd, de bediening is onberispelijk, het interieur is stijlvol en de prijzen zijn overeenkomstig. (Bron: nrc.next)
    • Marije Willems