NBA: voorlopig arbeidsakkoord

Na weken van onderhandelingen hebben spelers en clubs in de Noord-Amerikaanse profbasketbalcompetitie NBA een voorlopig akkoord bereikt over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Dat maakten de NBA en de spelersvakbond zaterdag gezamenlijk bekend.

Door het arbeidsconflict is de start van het NBA-seizoen bijna twee maanden verlaat. Clubeigenaren en spelersvakbond liggen sinds de zomer met elkaar overhoop over een nieuwe cao, waarin de clubs het deel van hun inkomsten dat zij moeten overmaken naar de spelers wilden terugschroeven van 57 naar 50 procent.

Het is nog onduidelijk welke concessies er zijn gedaan. De inhoud van het akkoord, dat nog moet worden goedgekeurd door een meerderheid van clubs en spelers, is nog geheim. NBA-voorzitter David Stern zei zaterdag tijdens een persconferentie dat het de bedoeling is dat de eerste basketbalwedstrijden in het verkorte seizoen worden gespeeld op 25 december, Eerste Kerstdag.

De vierde lock-out in de geschiedenis van de NBA is ontstaan door de economische crisis. De competitie leed vorig jaar een verlies van 222 miljoen euro en 22 van de 30 clubs schreven rode cijfers. De NBA schatte vorig jaar dat het salaris van de 400 profbasketballers met zo’n 600 miljoen euro omlaag zouden moeten.

De spelers wilden echter niet te veel van hun salarissen inleveren, waardoor zij de best betaalde sporters ter wereld zijn. Door het arbeidsconflict werden trainingskampen en oefenwedstrijden afgelast en werd de start van het seizoen uitgesteld.

Zeker zestig spelers hebben in de tussentijd onderdak gevonden in Europa. Vijfvoudig NBA-kampioen Kobe Bryant van de LA Lakers werd in verband gebracht met het Italiaanse Bologna en het Chinese Shanxi Zhongyu. Deron Williams van de New York Nets tekende een contract voor een seizoen bij het Turkse Besiktas, ter waarde van 3,7 miljoen euro. Zodra de lock-out ten einde is keren de sterren terug naar de VS.