'Na het kitesurfen wil ik producten ontwerpen'

None

Naam: Youri Zoon

Leeftijd: 21 jaar

Sport: kitesurfen

Prestaties: wereldkampioen freestyle, won elke wedstrijd tot de laatste stop op de wereldtour, deze week in Nieuw-Caledonië

Je kunt de eerste kitesurfer worden die alle wedstrijden in één seizoen wint. Hoe bereid je je voor?

„Ik ben de laatste maand in Nederland druk geweest met andere dingen. Nu ben ik weer aan het trainen en op mijn oude niveau aan het raken. Bij wind vaar ik elke dag anderhalf tot twee uur, met om de twee dagen rust. Ik probeer ook wel in de sportschool te zitten, maar eigenlijk komt dat er nu niet van, door het vele reizen en de bijbehorende jetlags. In de winter heb ik meer tijd voor krachttraining.”

Freestyle kitesurfen is een jurysport. Hoe word je beoordeeld?

„Kitesurfers varen zeven minuten één tegen één om te laten zien wat ze in huis hebben. De beste plaatst zich voor de volgende ronde. De tricks die een hoge score krijgen hebben vooral veel power. Maar zonder goede uitvoering van de trick en de omwentelingen krijg je alsnog een lagere waardering. Kitesurfen is een onwijs technische sport. Mijn favoriete tricks zijn de Kiteloop 7 en Blindjudge 5.”

Wat maakt dat je de concurrentie dit jaar in elke wedstrijd verslaat?

„Ik heb dit jaar veel van mijn fouten geleerd die ik vorig jaar heb gemaakt. Ik heb veel getraind om constant te varen. Dat komt er dit jaar gelukkig uit. Ik merk dat de wereldtitel me extra status oplevert, ook al hoor ik al wat jaren bij de internationale top. Ik krijg niet echt aandacht van media, maar wel van fans bij wedstrijden. Ze willen handtekeningen en foto’s, dat is superleuk.”

Aaron Hadlow – vijfvoudig wereldkampioen – stapte een jaar uit de tour en nam de tijd voor gesponsorde video’s. Hoe lang duurt een loopbaan als kitesurfer?

„Het ligt eraan hoe lang je dit kunt volhouden en hoe je lichaam reageert, maar ik denk op internationaal niveau vijf jaar. Ik hoop zelf nog drie jaar, tot mijn 25ste, in het wedstrijdcircuit te varen en meer wereldtitels te winnen. Mocht het dan nog lekker gaan, kan ik altijd nog doorgaan. Ik hoop dat kitesurfen nog in mijn tijd een olympisch nummer zal worden, al wordt het dan waarschijnlijk niet freestyle, maar het onderdeel course racing.”

Zijn kitesurfen en reizen te combineren met een opleiding?

Lachend: „Ik kom echt niet toe aan school, daar heb ik me bij neergelegd. In 2006 heb ik mijn vmbo afgemaakt en stond ik voor de keuze: school of kiten? Ik had net twee World Cup-wedstrijden gewonnen en van mijn sponsoren zekerheid dat ik voor het volgende jaar voor het eerst een echt budget zou krijgen om de hele wereld over te kunnen. Toen was de keuze voor mij snel gemaakt.”

Heb je nagedacht over een leven na het kitesurfen?

„Zeker weten, daar ben ik ook druk mee bezig. Ik denk dan niet aan een opleiding, maar meer aan het ontwerpen en testen van producten voor het kitesurfen. Wie klaar is met wedstrijden varen, hoeft niet meteen uit het wereldje te stappen. Daarna kun je nog een tijdje mee door middel van medewerking aan video’s, reisverslagen en fotoshoots.”

    • Michiel Dekker