Moslimpartij wint in Marokko

Net als enkele weken geleden in Tunesië heeft een moslim-fundamentalistische partij de parlementsverkiezingen in Marokko gewonnen. De gematigde Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) kreeg in de vrijdag gehouden verkiezingen 107 van de 395 zetels, tegen 60 voor de op een na grootste partij, de rechtse Istiqlal-partij van huidig premier Abbas el-Fassi. De PJD kreeg in de vorige verkiezingen, in 2007, 47 van de 325 zetels.

De overwinning betekent dat de PJD voor het eerst gaat regeren en dat koning Mohammed VI zijn nieuwe premier uit de rangen van de PJD moet kiezen, conform de grondwetswijzigingen van eerder dit jaar. Voordien hoefde hij geen regeringsleider uit de grootste partij te halen. De secretaris-generaal van de PJD, Abdelilah Benkirane, herhaalde na het bekend worden van de uitslag zijn loyaliteit aan de koning. „De koning is het staatshoofd en geen enkele belangrijke beslissing kan worden genomen in de ministerraad zonder de instemming van de koning”, zei hij op een persconferentie in Rabat.

Benkirane zei af te wachten wie de koning als premier kiest voor hij coalitieonderhandelingen begint. Verder riep hij de komende ministers op geen angst te hebben voor de entourage van de koning, de gevreesde Makhzen. „Dat tijdperk moet nu worden afgesloten”, zei hij.

De opkomst was laag: 45 procent van de 13,5 miljoen burgers die zich hadden laten registreren. Het totale aantal kiesgerechtigden bedraagt ongeveer 22 miljoen. Veel kiezers hadden bovendien een blanco of ongeldig stembiljet ingeleverd. Daaruit blijkt volgens analisten dat de meeste Marokkanen niet geloven dat de grondwetswijzigingen veel verandering gaan brengen. De koning besloot onder druk van de Arabische opstanden de partijen meer invloed te geven, onder andere door de premier verplicht uit de grootste partij te laten komen. Volgens deze analisten kan de PJD echter de politiek opschudden. (AFP, AP, Reuters)