Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Moody’s waarschuwt voor kredietstatus alle Europese landen

De “aanhoudende, snelle” escalatie van de eurocrisis bedreigt de kredietwaardigheid van alle Europese landen. Daarvoor waarschuwt kredietbeoordelaar Moody’s vanochtend in een alarmerende verklaring.

Moody’s, dat de afgelopen maanden de kredietstatus van landen als Griekenland, Portugal, Ierland en Italië naar beneden bijstelde, beklaagt zich in de verklaring over “het gebrek aan maatregelen” dat de markten op korte termijn kan stabiliseren. Door de gebrekkige daadkracht loopt de kredietwaardigheid van de Europese landen steeds meer gevaar, aldus Moody’s.

De Amerikaanse kredietbeoordelaar zegt er nog altijd vanuit te gaan dat de eurozone uiteindelijk bij elkaar zal blijven en dat het faillissement van landen kan worden voorkomen, maar denkt dat het in de tussentijd nodig kan zijn de kredietwaardigheid van landen te verlagen. Moody’s verwacht namelijk dat de politiek pas tot een effectieve oplossing van de eurocrisis kan komen na “een serie schokken” die tot nieuwe Europese steun aan probleemlanden zal leiden.

Moody’s noemt de kans dat meerdere Europese landen failliet gaan “niet langer ondenkbaar” en vreest ook dat het nodig kan zijn dat zwakke eurolanden de muntunie verlaten. De kredietbeoordelaar wijst op de “politieke onzekerheden” in Griekenland en Italië en de verslechterende economische vooruitzichten in veel Europese landen. Het verlaten van de eurozone door probleemlanden heeft waarschijnlijk negatieve gevolgen voor de kredietwaardigheid van “alle euro- en EU-landen”, aldus Moody’s.

De verklaring van Moody’s komt een paar dagen na een zeer moeizame veilig van Duits staatspapier. Hoewel Duitsland hoopte voor zes miljard aan leningen op te halen, lukte het om slechts ruim vier miljard op te halen. Moody’s vreest daarom dat de crisis van de zwakke eurolanden naar de sterke eurolanden overslaat, legt onze economieredacteur Melle Garschagen uit:

“Na de geflopte obligatie-uitgifte van Duitsland stegen de rentes van sterke landen als Duitsland en Nederland. Zolang er geen oplossing voor de eurocrisis komt, is Moody’s bang dat de risico’s van de probleemlanden naar de ‘goede’ landen zullen verschuiven. Het pessimisme op de obligatiemarkt kan dan een eigen dynamiek krijgen. De verklaring moet ook gezien worden als een waarschuwing aan de Europese minister van Financiën, die deze week weer bij elkaar komen.”