‘Mogelijke explosie bij uraniumbewerkingsfaciliteit Iran’

Caption: A group of Iranian students pray in front of the Isfahan Uranium Conversion Facility during a gathering in support of Iran's nuclear program, just outside the city of Isfahan, 410 kilometers, 255 miles south of the capital Tehran, Iran, Tuesday, Nov. 15, 2011. (AP Photo/Vahid Salemi)
Caption: A group of Iranian students pray in front of the Isfahan Uranium Conversion Facility during a gathering in support of Iran's nuclear program, just outside the city of Isfahan, 410 kilometers, 255 miles south of the capital Tehran, Iran, Tuesday, Nov. 15, 2011. (AP Photo/Vahid Salemi) Een groep Iraanse studenten demonstreerden 15 november voor het kernprogramma bij de uraniumverrijkingsfabriek in Isfahan. Foto AP / Vahid Salemi

Bij de Iraanse stad Isfahan, waar een belangrijke uraniumbewerkingsfaciliteit staat, zou een zware explosie gehoord zijn. De plaatsvervangend gouverneur ontkent echter dat er een ontploffing plaatsvond.

De explosie werd gemeld door de Israëlische krant Ha’aretz op basis van berichtgeving van het Iraanse semi-staatspersbureau Fars. Tegenover staatspersbureau Mehr liet de gouverneur van de provincie Isfahan weten dat hij geen berichten had ontvangen van een explosie.

Het bericht op de website van Fars werd ook later weer verwijderd, meldt persbureau Reuters. De Iraanse voorzitter van de rechtbank in Isfahan, Gholamreza Ansari, zou echter wel tegenover persbureau ISNA laten weten een explosie gehoord te hebben maar nog niet over informatie te beschikken van de veiligheidsdiensten.

De uraniumbewerkingsfaciliteit in Isfahan is een belangrijk onderdeel van het Iraanse kernprogramma. Sinds de opening in 2004 werden al duizenden kilo’s aan uraniumhexafluoride geproduceerd die gebruikt worden bij het verrijken van uranium, schrijft Ha’aretz.

Explosies afgelopen jaar vijf keer verdubbeld

Het nieuws over de mogelijke ontploffing komt twee weken na een explosie bij een militaire basis van de Revolutionaire Garde in de plaats Bidganeh. Onder de zeventien doden was Generaal Hassan Moqadam, de expert op het gebied van lange-afstandsraketten. De explosie riep veel vragen op, waarbij onder meer de betrokkenheid van Israël al voorzichtig geopperd werd.

In de Washington Post schreef onze correspondent Thomas Erdbrink vrijdag, dat het aantal explosies in Iran de afgelopen enorm is toegenomen. Zo zouden het aantal explosies bij gasleidingen vijf keer verdubbeld zijn sinds 2010.

Volgens Erdbrink wordt het steeds moeilijker voor Teheran om deze toename te verklaren, omdat het regime niet kwetsbaar wil overkomen. Claims van regeringsfunctionarissen dat de ontploffingen veroorzaakt worden door bedrijfsongelukken, zijn volgens Erdbrink moeilijk te verifiëren door de beperkingen die de Iraanse overheid journalisten stelt bij hun berichtgeving.

    • Hans Klis