Mat FC Twente mist smaakmaker Ruiz nog elke week

FC Twente verspeelde punten tegen Vitesse (0-0) en raakt achterop in de titelrace. De ploeg mist de naar Fulham vertrokken Bryan Ruiz.

FC Twente liet in speelronde veertien als enige club uit de topvijf twee punten liggen, kwam voor het eerst na 41 duels niet tot scoren en kon wederom een gebrek aan creativiteit niet verbloemen.

FC Twente en coach Co Adriaanse; het leek vooraf zo’n mooie combinatie. Maar het huidige FC Twente sprankelt niet en de resultaten vallen wat tegen. De achterstand op koploper AZ bedraagt nu zeven punten. De club uit Alkmaar heeft bovendien een wedstrijd minder gespeeld. „Ik kan de spelers niets verwijten. De extra kwaliteit om een ploeg als Vitesse te verslaan was er niet”, luidde de veelzeggende conclusie van Adriaanse.

FC Twente begon het vorige seizoen als de landskampioen van 2010 met bescheiden ambities. Een plaats in de topvier van de eredivisie, luidde de doelstelling. De club uit Enschede wilde vooral de bevestiging dat het een structurele plek in de top van de eredivisie heeft veroverd. Het seizoen verliep met Theo Janssen en Bryan Ruiz als de smaakmakers boven verwachting goed. FC Twente won de beker en streed tot de laatste dag om het kampioenschap met Ajax. Dat smaakte naar meer.

FC Twente wilde met Adriaanse weer de strijd om de titel aangaan. De club liet net als de voorgaande seizoenen bepalende spelers vertrekken om de financiële huishouding op orde te houden.

Maar daar waar FC Twente in het verleden met slimme aankopen het kwaliteitsverlies wist op te vangen, lijkt de Enschede club daar nu niet in geslaagd. Nieuwe spelers als Tim Cornelisse, Willem Janssen en Leroy Fer kunnen het vertrek van Theo Janssen en Bryan Ruiz niet opvangen. „We hebben met het vertrek van Ruiz aan creativiteit ingeleverd. Dat is het verschil met vorig seizoen”, stelde Adriaanse gisteren.

Het is veelzeggend dat Adriaanse bijna halverwege het seizoen nog steeds op het verlies van Ruiz wijst. De sierlijke aanvaller uit Costa Rica maakte voor FC Twente inderdaad de afgelopen jaren het verschil tussen subtop en top. Maar FC Twente verzuimde het verlies op te vangen en krijgt daar nu de rekening voor gepresenteerd.

Vlak voor het sluiten van de transfermarkt (31 augustus) mislukte het plan om Dusan Tadic over te nemen van FC Groningen. Het is de vraag of FC Twente tijdens de winterstop opnieuw een poging waagt om de Serviër te kopen. „We moeten afwachten of er ruimte voor versterking is”, zei Adriaanse. „Daar ga ik niet over.”

Adriaanse zei na afloop dat Twente „met verstandig beleid” in de top van de eredivisie is beland. Sinds het voorzitterschap van Joop Munsterman in 2004 werd een een bijna uitzichtloze positie ingewisseld voor een kampioenskandidatuur.

Het is tekenend voor de status van de verse topclub FC Twente dat trainers als Steve McClaren en Michel Preud’homme de club gebruikten als opstapje om elders een lucratieve verbintenis af te dwingen. Adriaanse is ook geen trainer die zich lang aan club verbindt.

Het trouwe Twentse publiek begon gisteren na het tweede puntenverlies op rij voorzichtig te fluiten. FC Twente kon tegen Vitesse niet meer dan vier kansen afdwingen en mocht in de slotfase nog van geluk spreken dat de tegenstander niet in de counter toesloeg. Vitesse-trainer John van den Brom beschouwde het 0-0 gelijkspel na de pijnlijke 4-0 thuisnederlaag vorige week tegen Feyenoord als „een mooi punt”. „Voor ons is dit zeker geen mooi punt”, zei Adriaanse. „We hebben twee punten te weinig gekregen.”

FC Twente moet vrezen dat het afhaakt in een kampioensrace met AZ en PSV. De concurrentie won in deze speelronde met overtuigend en effectief voetbal van respectievelijk FC Utrecht en FC Groningen. FC Twente speelt dit seizoen niet meer het aantrekkelijkste voetbal van Nederland, maar beschikt ook niet meer over spelers die met hun individuele kwaliteiten in topduels een wedstrijd kunnen beslissen. Spits Luuk de Jong kwam niet tot scoren en topscorer Marc Janko bracht als invaller geen verlossing.

Adriaanse verzuchtte na het zesde gelijkspel in de competitie dat een zoektocht naar een adequate vervanger voor Ruiz moeilijk is. „Er is geen tweede Ruiz”, zo oordeelde de coach. FC Twente zal de vertrokken vedette komende donderdag in het thuisduel met Fulham nog één keer in de armen sluiten. Dan krijgt Ruiz in Enschede een uitgesteld afscheidsfeestje. Zijn geest zal de rest van het seizoen waarschijnlijk ook nog door de Veste waren.

    • Koen Greven