Markante Mahler bij Manacorda

Het Gelders Orkest/A. Manacorda. 25/11 Musis Sacrum Arnhem. ***

Wie, zoals Antonello Manacorda, chef wordt van Het Gelders Orkest, moet wel een sterk Mahlerdirigent zijn. In Arnhem klonk hier in 1903 voor het eerst muziek van Mahler. Zijn Derde symfonie werd in Musis Sacrum gespeeld door de orkesten van Arnhem en Utrecht, nog voor Mahler zelf de symfonie dirigeerde in Amsterdam. Chefs Yoav Talmi, Roberto Benzi, Lawrence Renes en Martin Sieghart dirigeerden ook veel Mahler in Arnhem. En Manacorda (41) begon zijn chefschap zelfs met Mahlers Zevende symfonie.

Het was pas de tweede keer dat Manacorda Mahler dirigeerde. Maar als violist studeerde hij bij Herman Krebbers en richtte hij samen met Claudio Abbado het Mahler Chamber Orchestra op. Als concertmeester van het Luzern Festival Orkest en Gustav Mahler Jugendorchester speelde hij Mahler onder Abbado en Haitink: masterclasses op het hoogste niveau.

Het bijzondere van Manacorda is dat hij een persoonlijke kijk heeft op deze Zevende, die hij ziet als de viering van het leven na de dood. Pure esthetiek ontbreekt, net als Weens raffinement in de mysterieuze Nachtmuzieken. Maar markante expressie met een directe klank viert hoogtij en de symfonie eindigt triomfantelijk met uitbundige ketelmuziek.

    • Kasper Jansen