Luchtaanvallen NAVO wekken woede Pakistan

De toch al gespannen betrekkingen tussen Pakistan en de Verenigde Staten zijn dit weekeinde in een nieuwe crisis terechtgekomen door de dood van 24 Pakistaanse militairen zaterdag bij NAVO-luchtaanvallen op twee posten aan de grens met Afghanistan.

Pakistan heeft uit woede over de aanvallen de grens voor militaire transporten uit de havenstad Karachi naar de NAVO-troepen in Afghanistan geblokkeerd. In de praktijk gaat het vooral om Amerikaanse transporten. Ook liet de Pakistaanse organisatie die de voertuigen onderweg van brandstof voorziet weten dat ze daar mee ophoudt tot de Pakistaanse regering en de strijdkrachten daarvoor het groene licht geven.

De NAVO heeft intussen haar verontschuldigingen aangeboden voor de aanvallen en een onderzoek gelast naar de toedracht. De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hina Rabbani Khar, belde gisteren haar Amerikaanse collega Hillary Clinton om haar „diepe gevoel van woede” over te brengen.

Wat er zaterdagmorgen in alle vroegte precies is gebeurd, blijft alsnog onduidelijk. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldde vanmorgen dat de Pakistanen zelf als eersten het vuur zouden hebben geopend. De krant baseerde zich op uitlatingen van Amerikaanse en Afghaanse functionarissen.

Dit werd echter krachtig ontkend door Pakistaanse woordvoerders. Volgens hen hadden de NAVO-aanvallen twee uur lang aangehouden en waren ze ook doorgegaan nadat Pakistaanse commandanten contact hadden opgenomen met de NAVO om het geweld te staken.

Er zijn de laatste jaren veelvuldig spanningen geweest tussen Pakistan en de VS door het gebruik van onbemande vliegtuigjes, die mensen doodden op Pakistaans grondgebied. De Amerikanen zetten deze zogeheten drones vooral in tegen de Talibaan. Maar vaak worden ook willekeurige burgers gewond of gedood bij zulke aanvallen.

Ook de liquidatie van Osama bin Laden in Pakistan in mei van dit jaar – volgens de Pakistaanse strijdkrachten zonder hun medeweten – leidde tot een verslechtering van de betrekkingen. (AFP, AP, BBC)