Leve de gouden eikel, amen!

In de aanloop naar Sinterklaas test Hendrik Spiering nieuwe bordspellen. Vandaag: maffe eekhoorns, zinkende eilanden en weemoed.

None

en rauw spelletje met eekhoorns die door bulldozers worden overreden terwijl ze over bomen naar een stapel eikels rennen. Je kan ook bijlen, kettingzagen en vlammenwerpers inzetten. Dat is het spelletje Get Nuts en dat is leuk. Je probeert je eigen eekhoorn met zo veel mogelijk boomkaarten zo snel mogelijk naar de stapel noten in het midden te krijgen. Je kwaadaardige acties mik je op de bomen van je tegenstanders. En hoeveel spellen zijn er waarbij je kan verzuchten: ‘ja, ik heb de gouden eikel!’ Dat is een van de beschermende kaarten die je kan inzetten om jouw bomenweg te beschermen tegen de ellende die je tegenstanders over je uitstrooien. Er is ook een vredesactivist. En een heilige boom, amen.

Een vrolijk spel met grappige illustraties en veel interactie tussen de spelers: een blijvertje denken we thuis. Ook al omdat je een béétje moet denken in je beurt, maar niet te veel: ga je met je eekhoorn lopen of werk je verder aan je bomenweg?

Dromerige plaatjes van een ver en verborgen eiland biedt Het Verboden Eiland. Het is van dezelfde uitgever als Get Nuts en zit net als dat spel in een mooi blikje in plaats van een gewone kartonnen doos. Maar de sfeer is totaal anders. Weg is de rauwe humor, hier zijn we in een magische wereld waarin zomaar stukken van het eiland onder water verdwijnen, met namen als Koperen Poort, Sintelgrot, Tempel van de Zon en Schemerholte. De spelers werken samen en moeten voordat het hele eiland verzinkt vier schatten bemachtigen door de juiste eilanddelen te bezoeken. En dan met een helikopter ervandoor. Het is echt een spannend spel dat behoorlijk kan variëren doordat de spelers verschillende rollen kunnen aannemen. De ene keer ben je navigator en kan je in je beurt ook andere spelers verplaatsen. Een andere keer ben je ingenieur en mag je meer zinkende eilanddelen tegelijk droogleggen.

Maar toch, voor wie het spel Pandemie (van dezelfde uitgever) kent, is Het Verboden Eiland een vreemde ervaring. Want in essentie is het nieuwe spel een bewerking en een versimpeling van dat schitterende spel waarin je met zijn allen ziektes over de hele wereld moet uitroeien. Pandemie was voor ons de ontdekking van 2009 en zo populair dat we in dit eilandspel onmiddellijk weer de termen van Pandemie gingen gebruiken, zoals ‘uitstampen’ (van een ziekteuitbraak) als we een eilandtegel drooglegden.

Toegegeven, de eilandversie gaat wel veel sneller, een half uurtje tegen ruim een uur voor Pandemie. Kortom: Het Verboden Eiland is een leuk spel, maar vooral als je de originele versie niet goed kent. Want bij ons riep het vooral herinneringen aan en verlangen naar Pandemie op.

Get Nuts, 8+, 3-6 spelers, €15; Het Verboden Eiland, 10+, 2-4 spelers, €20. Beiden White Goblin Games

    • Hendrik Spiering