Ledenraad Ajax verzoekt RvC op te stappen - inclusief Cruijff

De persconferentie van de voorzitter van de ledenraad van Ajax Rob Been, links. Rechts Miel Brinkhuis, perswoordvoerder Ajax. Screenshot AT5

De ledenraad van Ajax vraagt de hele Raad van Commissarissen hun zetel in te leveren. Dat maakte Keje Molenaar, lid van Ajax’ ledenraad, bekend na een avondbijeenkomst. Bij een persconferentie werden zijn uitspraken bevestigd.

Volgens Molenaar, die sprak met de NOS, stemde een “grote meerderheid” van de ledenraad in met het opzeggen van het vertrouwen in de vijf leden van de RvC en verzoekt de commissarissen daarmee op te stappen.

In de RvC staat Johan Cruijff lijnrecht tegenover zijn medecommissarissen Steven ten Have, Paul Römer, Marjan Olfers en Edgar Davids. Cruijff is vooral gevallen over het aantrekken van drie directeuren (Louis van Gaal, Danny Blind en Martin Sturkenboom) zonder zijn medeweten.

Twitter avatar ajaxlife Ajax Life Het is de bedoeling dat Cruijff in de nieuwe situatie geen officiele functie krijgt. #ledenraad

De voorzitter van de ledenraad, Rob Been jr., bevestigde de mededelingen van Molenaar in een persconferentie. Hij zei dat de ledenraad “teleurgesteld” is in de RvC en na “een moeilijke vergadering” in “grote meerderheid” is besloten tot dit verzoek te komen. Been wilde niet zeggen met hoeveel leden voor het opzeggen van het vertrouwen is gestemd. Ook over nieuwe leden wilde Been niets zeggen.

Het interimbestuur van de nieuwe ledenraad van Ajax is wel bekend gemaakt. Die bestaat uit Roger van Boxtel, Ernst Ligthart en Rob Been jr. zelf.

“Je kunt pas wat zeggen over nieuwe mensen, als de huidige mensen opgestapt zijn.” - Rob Been

Keje Molenaar over de stemming binnen de ledenraad bij de NOS, vlak na de vergadering van de ledenraad:

Volgens Been zullen de leden van de Raad van Commissarissen morgen al met een reactie komen op dit verzoek van de ledenraad.

De nieuwe Raad van Commissarrisen zou het besluit van het aantrekken van Louis van Gaal als algemeen directeur nog kunnen terugdraaien.

Cruijff: geen verrassing

Keje Molenaar zegt dat hij van Johan Cruijff te horen heeft gekregen dat die het besluit zag aankomen.

“Ik heb hem even telefonisch gesproken. Hij had rekening gehouden met dit scenario. Het kwam helder op hem over.” - Keje Molenaar tegen AT5

Over een toekomstige rol van Cruijff bestaat vooralsnog geen duidelijkheid. Been stelde wel dat de huidige RvC-leden wat betreft de ledenraad nooit meer commissaris worden.

Juridische stappen over en weer in Ajax-soap

Gisteren werd bekend dat Cruijff samen met de jeugdcoaches Jonk, Bergkamp, Roy, Ronald de Boer, Bosman, Stam, Overmars, Kreek, Trustfull en Gorré juridische stappen neemt tegen de benoemingen van de drie directeuren bij Ajax. Volgens Cruijff en de jeugdcoaches, die allen Cruijff steunen, zijn die benoemingen niet rechtsgeldig en bovendien in strijd met het voetbaltechnische beleid van de club.

RvC-lid Paul Römer zei bij De Wereld Draait Door vanavond niet te verwachten dat de stappen van Cruijff iets uithalen. Volgens Römer heeft de RvC, weliswaar zonder Cruijff, volgens alle juiste procedures gehandeld.

Eerder tijdens de soap deed oud-international Tscheu La Ling aangifte tegen voorzitter van de RvC Steven ten Have. Ling werd door Cruijff naar voren geschoven als directeur voor Ajax, maar dat zagen Ten Have en de overige leden van de raad niet zitten.

Advocaat Kabalt van La Ling zei over schriftelijke verklaringen te beschikken waaruit blijkt dat Ten Have tijdens een bijeenkomst met Ajax-supporters en tijdens een ledenraadsvergadering La Ling in verband heeft gebracht met omkoping.

De NOS maakte vandaag een kort overzicht van de gebeurtenissen tot nu toe:

    • Peter van der Ploeg