Lange rijen stembureaus Egypte

An Egyptian woman reads a ballot paper before casting her vote at a polling station during the parliamentary election in Cairo November 28, 2011. Egyptians queued up to vote on Monday in the first big test of a transition born in popular revolutionary euphoria that soured into distrust of the generals who replaced their master, Hosni Mubarak. REUTERS/Ahmed Jadallah (EGYPT - Tags: POLITICS ELECTIONS TPX IMAGES OF THE DAY)
An Egyptian woman reads a ballot paper before casting her vote at a polling station during the parliamentary election in Cairo November 28, 2011. Egyptians queued up to vote on Monday in the first big test of a transition born in popular revolutionary euphoria that soured into distrust of the generals who replaced their master, Hosni Mubarak. REUTERS/Ahmed Jadallah (EGYPT - Tags: POLITICS ELECTIONS TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

In Kairo en verscheidene andere Egyptische steden zijn vanochtend burgers massaal gaan stemmen voor de eerste parlementsverkiezingen sinds de val van president Hosni Mubarak in februari. De verkiezingen worden echter overschaduwd door grote onrust op straat over de weigering van de Opperste militaire raad de macht nu meteen aan een burgerbewind over te dragen. De betogers die net als begin dit jaar het Tahrirplein in Kairo bezetten, boycotten de verkiezingen. Zij hadden opgeroepen tot uitstel.

De verkiezingen voor 498 zetels in het Lagerhuis hebben achtereenvolgens plaats in drie districten, waar elke keer twee rondes van twee dagen worden gehouden. De officiële uitslag wordt op 13 januari bekendgemaakt.

De opkomst leek vanochtend aanzienlijk hoger dan gebruikelijk, maar het moet nog worden afgewacht of de belangstelling zo groot blijft in de komende weken. De afgelopen jaren gingen steeds minder mensen stemmen wegens de structurele fraude om Mubaraks Nationale Democratische Partij aan de macht te houden. Bij de laatste verkiezingen, een jaar geleden, kwam nog maar ongeveer 10 procent van de burgers stemmen.

Verwacht wordt dat de Moslimbroederschap, die onder Mubarak was verboden maar wel in de gedaante van onafhankelijke kandidaten meedeed, nu veel zetels zal winnen. Zij hebben echter concurrentie van de radicalere salafistische partijen. Maar ook vertegenwoordigers van Mubaraks NDP mogen meedoen. (Reuters, AP, AFP)

‘Voor het eerst telt onze stem mee’: pagina 8 en 9