Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkiezingen

Egypte: lange rijen bij stembureaus, verkiezingsdag verloopt rustig

Militairen bewaken een stembureau in Kairo. Foto AFP / Mahmud Hams

De eerste dag van de Egyptische parlementsverkiezingen is tot nu toe zonder grote problemen of incidenten verlopen. Voor veel stembureaus werden door journalisten en andere ooggetuigen lange rijen gesignaleerd.

De lange rijen bij de stembussen zouden kunnen duiden op een goede opkomst, hoewel officiële cijfers daarover nog niet bekend zijn. De opkomst bij de Egyptische parlementsverkiezingen was gedurende het tijdperk-Mubarak traditiegetrouw extreem laag. Zo kwam bij de laatste verkiezingen van vorig jaar slechts tien procent van de kiezers opdagen.

De verkiezingsdag leek tot een uur vanmiddag zonder grote incidenten of problemen verlopen. Sommige stembureaus gingen later dan zeven uur vanochtend open vanwege logistieke problemen. Het hoofd van de kiescommissie, Abdel Moez Ibrahim, besloot daarop dat deze stembureaus vanavond langer open mogen blijven. De meeste stembussen sluiten vanavond volgens afspraak om zes uur Nederlandse tijd.

Een van de grote vragen van vandaag is hoe succesvol de onder Mubarak verboden partij van de Moslimbroederschap zal zijn. Journalisten en ooggetuigen meldden vanochtend dat activisten van de moslimfundamentalisten ook vandaag nog campagne bij stemlokalen voerden, wat officieel verboden is. Volgens Al Jazeera is het onduidelijk of dit nog problemen voor de Moslimbroederschap kan opleveren.

De komende weken wordt in de twee andere districten van het land de eerste ronde van de verkiezingen gehouden. De Egyptenaren kiezen vandaag hun vertegenwoordigers in het hogerhuis, een van de twee kamers van het parlement. De eerste uitslagen van de verkiezingen van vandaag worden niet voor woensdag verwacht.

Lees ook ons artikel ‘Vijf vragen over verkiezingen Egypte: waar moeten we op letten?