Kortkolom cultuur

Dirigent Charles de Wolff (79) overleden

Rotterdam. Als dirigent van de Nederlandse Bachvereniging vertegenwoordigde hij de oude school van uitvoeringen van barokmuziek. Charles de Wolff, die afgelopen week op 79-jarige leeftijd in Zwolle overleed, werd in 1965 muzikaal leider van de Bachvereniging als opvolger van Anthon van der Horst. Toen daar in 1983 werd overgestapt op kleinere, authentiekere bezettingen, begon hij zijn Bachkoor Holland. Daarmee zette hij de jaarlijkse Matthäus-traditie voort tot in 2003. De Wolff werd in 1932 geboren in Onstwedde. Hij was van oorsprong organist en maakte talrijke lp- en cd-opnamen, waarvoor hij in 1968 een Edison ontving. Bij de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980 dirigeerde hij Mozarts Krönungsmesse. (NRC)

Recordopbrengst bij Kuifjeveiling in Parijs

Rotterdam. Een Hergé-veiling in het Parijse veilinghuis Artcurial heeft 1,8 miljoen euro opgeleverd, ruim 8 ton meer dan verwacht. Er werden ruim 850 loten aangeboden. Een originele tekening uit de Kuifje- reeks, Le secret de la Licorne (Het geheim van de Eenhoorn), was één van de topstukken. Vooraf was verwacht dat het tussen de 35.000 en 40.000 euro op zou leveren, dat werd 168.900 euro. Een andere Kuifje-tekening, uit Vol 714 pour Sydney (Vlucht 714), werd voor ruim 90.000 euro verkocht, terwijl de opbrengst was geschat op tussen de 25.000 en 35.000 euro. Een wenskaart met Kuifje op een raket leverde 40.000 euro op. (NRC)

Fado en mariachi zijn werelderfgoed

Amsterdam. Unesco heeft negentien gebruiken, rituelen en tradities toegevoegd aan de lijst van ‘ontastbaar cultureel erfgoed van de mensheid’. Zo zijn twee muziektradities toegevoegd: de Mexicaanse mariachi en de Portugese fado. Zij moeten, net als het Chinese schaduwpoppentheater en het Leuvense levenscyclusritueel Jaartallenleven, worden beschermd. (Novum)

Bruce Springsteen terug naar Pinkpop

Rotterdam. Bruce Springsteen sluit volgend jaar op 28 mei popfestival Pinkpop af. De zanger wilde graag terugkomen na zijn Pinkpopconcert in 2009, maakte Mojo bekend. Pinkpop heeft tevens de Jan Smeets Award in het leven geroepen. (NRC)