Kortkolom buitenland

Rebellengroep FARC executeert 4 gijzelaars

Bogotá. De guerrillaorganisatie FARC in Colombia heeft zaterdag vier gijzelaars geëxecuteerd toen het leger haar kamp naderde. Dat heeft president Santos bekendgemaakt. De vier mannen waren al twaalf tot dertien jaar in handen van de beweging, die geld verdient met ontvoeringen en drugshandel. Onder hen was sergeant José Libio Martínez, de langstzittende gijzelaar van de FARC. Een vijfde gijzelaar, een politieagent die twaalf jaar geleden werd ontvoerd, wist te vluchten. President Santos ontkende dat het leger onzorgvuldig had gehandeld en daarmee de executies had veroorzaakt. Bij legeraanvallen vermoordt de FARC vaak gijzelaars om te voorkomen dat ze informatie doorspelen. (AP)

Serie bloedige aanslagen treft Irak

Bagdad. Bij een zelfmoordaanslag bij een legerbasis in de Iraakse stad Taji, ten noorden van Bagdad, zijn vanochtend zeker negentien doden gevallen. Het was de derde grote aanslag in Irak in ongeveer een week. Zaterdag werden zeker vijftien mensen gedood bij een serie bomontploffingen in Bagdad. Donderdag werden 21 mensen gedood bij een drievoudige aanslag in de zuidelijke havenstad Basra. Dit soort aanslagen wordt meestal toegeschreven aan sunnitische extremisten. De laatste Amerikaanse troepen trekken zich nu terug uit Irak. Veel Irakezen zijn bezorgd dat het Iraakse leger niet in staat is hun veiligheid te waarborgen. (AP)

Poetin officieel presidentskandidaat

Moskou. De Russische premier Vladimir Poetin is gisteren door regeringspartij Verenigd Rusland unaniem gekozen tot kandidaat voor de presidentsverkiezingen op 4 maart 2012. Dit gebeurde op het twaalfde partijcongres in Moskou. Met de vaststelling van zijn kandidatuur begint ook de campagne voor de presidentsverkiezingen. Tegenkandidaten van andere partijen zijn er nog niet. Het partijcongres werd gehouden aan de vooravond van de parlementsverkiezingen zondag. Verenigd Rusland staat er in de peilingen slecht voor en dreigt zijn tweederde meerderheid te verliezen. Verwacht wordt dat de uitslagen op grote schaal worden vervalst. (NRC)

Mexico: ex-gouverneur wil staatshoofd worden

Mexico-Stad. De kandidaat die aan kop gaat in de peilingen voor de Mexicaanse presidentsverkiezingen in juni 2012 heeft zich gisteren formeel geregistreerd. De 45-jarige Enrique Peña Nieto was als enige overgebleven voor de kandidatuur van de PRI, de centristische partij die Mexico 71 jaar regeerde, tot 2000. De conservatieve PAN van de huidige president Felipe Calderón moet nog een kandidaat kiezen. Het toenemende drugsgeweld in Mexico wordt een belangrijk verkiezingsthema. Peña Nieto, oud-gouverneur van de staat Mexico, belooft een einde te maken aan het geweld en zegt de economie nieuw leven in te blazen. (BBC, AP)

Ook Griekse Laos achter bezuinigingen

Athene. Ook de nationaal-rechtse partij Laos, partner in de brede coalitie van premier Papademos, heeft zich, als laatste van de drie coalitiepartijen, gecommitteerd aan de bezuinigingen. Dat gebeurde in een open brief aan de EU, zaterdag. Midden vorige week had Antonis Samaras, leider van Nieuwe Democratie, al gezegd dat hij „de doeleinden” van het Europese reddingsplan onderschreef. Brussel had geëist dat de Griekse partijen zich openlijk zouden scharen achter de harde maatregelen die met EU en IMF zijn afgesproken. Morgen besluiten de Europese ministers van Financiën over het vrijgeven van nieuwe hulp aan Griekenland. (AFP)