Kortkolom binnenland

Kameronderzoek naar ict-problemen overheid

Den Haag. Er komt een parlementair onderzoek naar de ict-problemen bij de overheid. De meeste fracties in de Tweede Kamer staan achter het voorstel daartoe, aldus Kamerlid Ger Koopmans (CDA). Zijn collega Sharon Gesthuizen (SP) vroeg al in september om een parlementair onderzoek naar aanleiding van problemen bij DigiNotar, verantwoordelijk voor de beveiliging van overheidssites. Dit weekend berichtte de Volkskrant over een falend systeem om waterschapsbelasting te innen. De schade zou op kunnen lopen tot 25 miljoen euro. (NRC)

Noodverordening voor transport orka Morgan

Harderwijk. Wegens het transport van orka Morgan heeft de burgemeester van Harderwijk een noodverordening ingesteld. Die maakt het de politie gemakkelijker eventuele actievoerders op de route te verwijderen. Burgemeester John Berends zei op Radio 1 dat hij een veilig transport van de orka wil garanderen. Het is volgens hem nooit goed in te schatten of er demonstraties bij het transport zullen zijn. Wanneer de orka vertrekt, wordt niet bekendgemaakt om te voorkomen dat dit moment wordt aangegrepen voor een protest. Vorige week bepaalde de rechtbank van Amsterdam dat Morgan zo snel mogelijk naar dierenpark Loro Parque op Tenerife moet. Dierenrechtenactivisten eisten dat het orkavrouwtje zou worden vrijgelaten in de open zee. (Novum)