Kees op leeftijd nog steeds vol branie

Muziektheater

Kees de Jongen de Rock Opera door Frank Groothof en De Kift. 27/11 Stadsschouwburg, A’dam. Tournee t/m 23/9. Inl: frankgroothof.nl ****

Onder zijn bruine pet wapperen bij deze Kees de Jongen grijze lokken. Acteur Frank Groothof is 64 jaar maar hij vertolkt met jongensachtige charme en innemende branie de hoofdrol in Kees de Jongen, de Rock Opera. Begeleid door muziek van de band De Kift vertellen Groothof, zanger Ferry Heijne en actrice Kiki Heessels het verhaal over de Amsterdamse jongen Kees Bakels. Het is moedig en gewaagd van Groothof en scriptschrijver Harrie Geelen dat niet is geprobeerd het boek van Theo Thijssen uit 1923 te moderniseren.

Nadrukkelijk is gekozen voor een realistische sfeer. Kees draagt een bruine broek, wit overhemd. Zijn liefde voor Rosa Overbeek, gespeeld door Kiki Heessels, is een zijlijn. Het accent ligt op Kees en zijn moeder, in een dubbelrol ook vertolkt door Heessels. Groothof is zowel Kees-de- dromer als Kees-de-realist, dus de splitsing die in 1970 voor een onvergetelijke voorstelling zorgde (met Hans Dagelet en Wim van de Grijn) is verdwenen. Wel treedt De Kift-zanger Heijne op als medespeler, wat voor mooi samenspel zorgt. En dan is er natuurlijk de fameuze zwembadpas: Heijne transformeert het woord tot een schitterend rocknummer en Groothof zwaait met armen en benen. Een hoogtepunt in deze fraaie, sober gehouden voorstelling.

    • Kester Freriks