IOC vlijt zich neer bij A'dam

Niet zo maar een tweet van Hans den Oudendammer, directeur Rotterdam Topsport: ‘Rotterdam haalt in Cordoba de Europese Universiteitsspelen 2014 binnen.’

Zo, die kan Amsterdam in zijn zak steken. Lekker puh. Dat is wat anders dan de EK atletiek 2016 naar het Olympisch Stadion halen. Dit zijn wel Spelen. Altijd nog een rangetje hoger dan kampioenschappen.

De Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg zal rustig hebben geslapen. Hij hoorde een dag eerder IOC-erelid Hein Verbruggen bij het seminar Holland Bid hoogstpersoonlijk zeggen dat Nederland zo snel mogelijk Amsterdam als kandidaat-stad naar voren moet schuiven wil het sowieso kans maken op de Olympische Spelen 2028.

Wat wil Rotterdam toch?

Verbruggen was toch duidelijk toen hij zei dat „het IOC een hoofdstad met een bepaalde uitstraling verwacht”. Rotterdam is geen hoofdstad en mist daarmee een zeker charisma. Daar was van de heer Verbruggen geen woord Swahili bij.

Trouwens wie schitterde door afwezigheid bij het seminar? Juist ja, Rotterdam. Is het old boys network in gezamenlijkheid bijeen om over de Nederlandse olympische kandidatuur te praten, ontbreekt Rotterdam. Zelfs gespreksleider Humberto Tan sprak er schande van.

Den Oudendammer en de Rotterdamse sportwethouder Antoinette Laan hadden wel wat beters te doen. Er moest gewerkt worden. In Cordoba. Om de Universiteitsspelen veilig te stellen. Dan ga je niet een potje kletsen in een Hilversumse studio.

Wat wil Amsterdam toch?

Om te winnen zal er eerst hard getraind moeten worden. Zo werkt dat toch in sport? Nou dan. Welke tak van sport heeft zijn WK de laatste decennia niet in Rotterdam gehouden? Weinige. Wie heeft er dan het morele recht om kandidaat-stad voor de Spelen van 2028 te zijn? Nou? Wees eerlijk, Rotterdam toch.

Recht uit het hart: ja. Maar waar vlijt een IOC-lid zich liever neer? Juist ja, Amsterdam.

Henk Stouwdam

    • Henk Stouwdam