‘Instellen EU-sancties tegen invoer olie Iran stuit op verzet’

De reactor van de kerncentrale in Bushehr in het zuiden van Iran. Foto AP / Vahid Salemi

De Franse pogingen om een Europees embargo op de import van Iraanse olie in te stellen, stuit op verzet van sommige landen in de Europese Unie.

Dat kan ervoor zorgen dat de Europese leiders tijdens een EU-top op 9 december nog geen beslissing nemen over sancties tegen Iran, meldt persbureau Reuters op basis van diplomatieke bronnen. Vooral Italië zou dwarsliggen, melden bronnen aan nrc.nl. Teheran is de vierde olieleverancier van Italië.

EU onderhandelingen over Iraanse olie vastgelopen

Vorige week donderdag spraken de Europese ministers van Financiën al over eventuele sancties. Uit een conceptverklaring blijkt dat de EU waarschijnlijk alleen overeen zal komen om de bestaande sancties tegen Iran eventueel uit te breiden met aanvullingen. Maar de onderhandelingen over een verbod op de invoer van Iraanse olie zouden zijn stuk gelopen.

De Europese leiders besloten wel al om sancties op te leggen aan 180 Iraniërs, die betrokken zouden zijn bij het Iraanse kernprogramma. Het Internationaal Atoomagentschap gaf eerder deze maand een rapport uit waarin het Iran beschuldigt van het werken aan kernwapens. Iran ontkent dit.

Olieprijs stijgt door sancties Iran

Ondertussen stegen de olieprijzen in afwachting van een mogelijk EU-embargo tegen de import van olie uit Iran, meldt Dow Jones. De sancties zouden op een moeilijk moment voor Europa komen, aangezien de krapte in de olievoorraden als gevolg van de Libische burgeroorlog al voor problemen zorgde. De prijs voor een vat olie steeg met 2,5 procent naar 99,21 dollar en Brent ruwe olie steeg eveneens met 2,5 procent naar 109,03 dollar per vat.

Iran exporteerde vorig jaar 2,2 miljoen vaten olie per dag waarmee het de op twee na grootste olie exporteur ter wereld is. De EU is na China de op een na grootste gebruiker van Iraanse olie.

Verregaande financiële sancties van de VS en Groot-Brittannië

Vorige week stelden de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië al nieuwe sancties in tegen Iran. Groot-Brittannië verbrak alle contacten met Iraanse banken en Washington brandmerkte het Iraanse banksysteem als “centrum voor het witwassen van geld”, een aanduiding die is bedoeld als ernstige waarschuwing aan internationale financiële instituties tegen zakendoen met Iran.

Het Iraanse parlement stemde gisteren met een ruime meerderheid voor een wet die de economische en diplomatieke betrekkingen met Groot-Brittannië vermindert. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de sancties tegen het land eerder al “tevergeefs” en “zonder impact”.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague liet vandaag weten dat als Iran de diplomatieke betrekkingen verbreekt, Groot-Brittannië “robuust” zal reageren in samenwerking met internationale partners.