Hoe gul is Sinterklaas in tijden van crisis?

Veel draait deze week om het consumentenvertrouwen. Gaan we voor de feestdagen weer massaal inkopen, of moet de eurocrisis ons bang?

Het ‘ik houd mijn handen even op de knip’ klinkt steeds vaker vaak dezer dagen. Nederlandse huishoudens maken zich in toenemende mate zorgen over de economische doemscenario’s die ze dagelijks voorgeschoteld krijgen. Terwijl overheden deze week weer miljarden proberen te lenen op de obligatiemarkt, denken consumenten wel twee keer na voordat ze geld uitgegeven.

Gisteren nog benadrukte directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau in het tv-programma Buitenhof dat het nu écht vijf voor twaalf is. Vandaag schrijft de Financial Times dat het deze week erop of eronder is voor de euro. Maar gaan consumenten echt op hun geld zitten of gaan ze in deze laatste week voor Sinterklaas toch weer massaal uitgeven en nieuwe records breken ? Of anders met Kerst?

Als de Amerikanen een maatstaf zijn, is het antwoord ‘ja’. Afgelopen weekeinde begonnen daar na Thanksgiving, de speciale verkopen voor de Kerst. Door het hele land werden de klanten met kortingen en aanbiedingen naar de winkels gelokt, ook online. Het resultaat was dat een record aantal van 226 miljoen kopers naar de winkels trok en daar een recordbedrag uitgaf, gemiddeld per koper 398 dollar (275 euro), 33 dollar meer dan vorig jaar.

De vraag is natuurlijk of de Amerikaanse kooplust aanhoudt tot aan de kerstdagen zelf. De Amerikaanse winkelbranche verwacht een bescheiden groei van de kerstuitgaven met 2, 8 procent. Of dat realistisch is, zal morgen duidelijker worden als er cijfers worden gepresenteerd over de stand van het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

In Europa zullen morgen ook cijfers worden gepubliceerd over het consumentenvertrouwen. En over het producentenvertrouwen en het ondernemersklimaat, gevolgd door inflatie- en werkloosheidsgegevens een dag later. Ze zullen een indicatie geven hoe de reële economie ervoor staat en wat de huishoudens werkelijk denken te kunnen uitgeven in aanloop naar de feestdagen.

Intussen draait ook het eurocircus op volle toeren door. Met de ene ‘dag van de waarheid’ na de andere. Morgen en overmorgen komen de ministers van Financiën van de landen van de eurozone bij elkaar. Afgelopen vrijdag verklaarden Nederland, Duitsland en Finland al dat ze een grotere rol willen voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Vandaag speculeert het Duitse dagblad Die Welt dat Duitsland en Frankrijk achter de schermen werken aan de invoering van eurobonds door de zes eurolanden met een AAA-status, waaronder Nederland. Iets wat door het Duitse ministerie van Financiën vanochtend meteen met kracht werd ontkend. Het plan zou op de eurotop van 9 december worden gepresenteerd.

Voor Europese beleggers en consumenten blijft het voorlopig gissen waar ze zich op moeten richten. Enig houvast over de Duitse economie bieden de cijfers over de arbeidsmarkt, de werkloosheid en de consumentenbestedingen die daar woensdag worden gepubliceerd.

Frankrijk komt woensdag met gegevens over consumentenbestedingen en producentenprijzen. Na het producentenvertrouwen vandaag komt Italië woensdag met werkloosheidscijfers en donderdag met het financieringssaldo waaruit zou moeten blijken of de regering-Monti extra moet gaan lenen.

Wederom veel Europa dus deze week, en veel macro-economie. Na de golf van derdekwartaalcijfers van de afgelopen weken valt er uit het bedrijfsleven deze week betrekkelijk weinig te verwachten. Interessant zijn wel, maar ook dat weer in het licht van de eurocrisis, drie Griekse banken (Alpha Bank, Nationale Bank van Griekenland en de Landbouwbank), die morgen kwartaalcijfers naar buiten brengen.

Qua echt bedrijfsnieuws zal verder natuurlijk met grote aandacht worden gekeken naar de derdekwartaalcijfers van Swedish Automobile woensdag, het zieltogende moederbedrijf van Saab.

    • Renée Postma