Heldenrol Krul op Old Trafford

De geblessseerde Manchester United-spits Michael Owen noemde hem „top class”. The Guardian sprak van „de wedstrijd van zijn jonge leven”. En BBC-presentator Gary Lineker sprak van „a Krul, Krul day” voor Manchester United-manager Alex Ferguson.

Tim Krul (23) redde zaterdag een punt voor Newcastle United in de competitiewedstrijd tegen de landskampioen (1-1). De derde doelman van het Nederlands elftal pareerde op Old Trafford doelpogingen van Ryan Giggs, Nemanja Vidic en Patrice Evra en was alleen kansloos bij de inzet van Javier Hernández. Newcastle redde een punt via een omstreden strafschop van Demba Ba.

Newcastle staat nog altijd op een verrassende vierde plaats in de Premier League, met Krul als een van de uitblinkers. De doelman verruilde na een sterk EK voor spelers tot 17 jaar de jeugdopleiding van ADO Den Haag voor die van The Magpies, tegen een bij de rechter afgedwongen opleidingsvergoeding van ruim 2 ton.

Krul moest geduld hebben, bij concurrentie van Shay Given en Steve Harper, maar kreeg begin dit seizoen een basisplaats. Manager Alan Pardew voorspelde hem zaterdag nog eens een mooie toekomst. „Wie weet wat hij nog bereikt als hij met beide benen op de grond blijft staan.”

Manchester City behield in de Premier League een voorsprong van vijf punten op stadgenoot United. De koploper speelde gelijk (1-1) tegen Liverpool. Vincent Kompany zette City op voorsprong, Joleon Lescott maakte gelijk.

Robin van Persie kwam voor het eerst in zes competitiewedstrijden niet tot scoren. De spits speelde met zijn club Arsenal op eigen veld gelijk tegen Fulham (1-1). Oud-Ajacied Thomas Vermaelen schoot eerst in eigen doel en zorgde daarna voor de gelijkmaker voor Arsenal.

Tottenham Hotspur steeg zonder de geblesseerde Rafael van der Vaart naar de derde plaats in de competitie. De ploeg uit Londen won met 3-1 van West Bromwich Albion. Emmanuel Adebayor maakte twee doelpunten.