Heisa

Cruijff en zijn tien discipelen gaan naar de rechter. Dat zijn twee limo’s vol met beroemde Ajacieden. De limo’s worden vanuit Slowakije gratis door Tscheu La Ling ter beschikking gesteld. Of de auto’s de eerste lak nog hebben of overgespoten zijn, durft niemand te zeggen.

Kom je aan Ling, kom je aan Cruijff.

De afgelopen week was het veel te rustig rond Ajax. De 0-0 tegen Olympique Lyon deed de Ajax-tongen droog in de keel staan en de gemakkelijke winst op NEC hielp ook niet mee aan het brandend houden van het vuur. Maar sinds gisteravond is er weer heisa.

Het is nog slechts een kwestie van tijd voordat bekend zal worden dat advocaat Bram Moszkowicz de zaken voor „De Heer Cruijff” gaat waarnemen. De processen rond Holleeder en Wilders verbleken bij deze kwestie die gedurende twee maanden dagelijks op televisie te volgen zal zijn.

Louis van Gaal is nog op wereldreis. Hij heeft geen tijd meer te verliezen. Geen stokstaartjes meer fotograferen in de rimboe. Tussen de benen door zwemmen van zijn vrouw Truus is er niet meer bij. Louis van Gaal ligt vanaf vandaag onafgebroken in een hangmat met het dossier Cruijff op de buik.

De jeugdtrainers die achter Cruijff staan, oefenden vannacht na het tanden poetsen voor de spiegel hun quote.

Wim Jonk: „Je doet dit voor Johan.”

Ronald de Boer: „Dit is Ajax-onwaardig.”

Bryan Roy: „Ben ik nou zo zwart of jullie zo wit?”

Marc Overmars: „Heel, heel erg.”

Jaap Stam: „Verdedigen? Aanvallen!”

Dean Gorré: „God wijst ons de weg.”

Dennis Bergkamp is er nog niet helemaal uit wat hij tegen de pers moet zeggen. Daar heeft hij overigens al een tijdje last van.

Di Rupo in het smeulende België, Merkel en Sarkozy over de eurocrisis, Rutte op bezoek in The Oval Office; het is niet meer van belang. Het internationale nieuws is als ether vervlogen. We hebben in eigen land onze handen vol aan de ellende bij Ajax.

Zit je in het kamp-Van Gaal of ben je voor Cruijff?

Andere vragen doen niet meer ter zake. Persoonlijk had ik mijn hoop gevestigd op een verzoeningspoging tussen beide heren. Dan moet je met een groot leider komen: Silvio Berlusconi. De Italiaan heeft zeeën van tijd, is een voetbaldier, zijn portemonnee puilt uit, hij heeft het libido van een Napolitaanse sigarettenverkoper en om juridische zaken heeft hij altijd hard gelachen.

Van Gaal, Cruijff en Berlusconi op een jacht voor de kust bij Cinque Terre. Champagne in de koelkast, meisjes in het vooronder. Laat de mannen twee dagen dobberen en ze zijn eruit.

Een geïmproviseerde persconferentie op het dek. De verrassende uitslag: Van Gaal en Cruijff zeggen Ajax vaarwel, met pijn in het hart. Johan en Louis worden de boegbeelden van de Spelen in Amsterdam in 2028. Als oude mannen druppelen ze na bij het olympisch vuur.

Ajax moet het doen zonder Cruijff en Van Gaal. Zonder Ten Have, zonder (La) Ling, zonder Blind, zonder Coronel, zonder Swart. Je wenst je een club zonder leiding, zonder bestuur, zonder leden. En vooral, zonder bemoeials.

Een elftal, een trainer en een terreinknecht. Klaar ben je.

Ajax moet doen waar het zo goed in was: voetballen.

Wilfried de Jong

    • Wilfried de Jong