Guitige grapjes van ex-Panter

Vrijdag op maandagNed. 3, 21.45 - 22.30 uur

De Nederlandse versie van het Amerikaanse comedysucces Saturday Night Live, met Jan Jaap van der Wal als middelpunt, wilde dit voorjaar niet echt lukken. Na zes afleveringen kwam er een voortijdig einde aan. Zaterdagavond op Nederland 1 was te hoog gegrepen, was de conclusie. Toch doet BNN vanaf vanavond een nieuwe poging. Iets meer in de luwte, dat wel. Aan de desk zit nu Remko Vrijdag, voormalig lid van het cabarettrio de Vliegende Panters, de nieuwe titel waar te maken.

Maar tijdens de opnamen voor de eerste aflevering, gisteravond in het goed gevulde Compagnietheater in Amsterdam, bleek dat er ook veel hetzelfde is gebleven. Acht komieken en acteurs – vier mannen, vier vrouwen – spelen ultrakorte sketches die min of meer naar de actualiteit verwijzen. Zoals een vrouwenparodie op het praatjesmakersprogramma Voetbal International, met Martine Sandifort als ‘Renate van der Gijp’ en Kirsten Mulder als ‘Johanna Derksen’. Andere scènes gaan onder meer over de animal cops en de Occupy-beweging, al is de strekking doorgaans niet duidelijk.

Onveranderd lijkt het povere niveau van de teksten, waarbij Vrijdag zijn uiterste best doet de grapjes nog wat fleur te geven door ze zo guitig mogelijk ten beste te geven. Vrijdag op maandag wordt aangekondigd als een zesdelige serie. Of er een vervolg zal komen, is nog onbekend. Op maandag is de concurrentie van andere programma’s in elk geval minder groot dan op zaterdag.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder