Grootste dagwinst Europese beurzen in maand tijd

Caption: (FILES) This picture taken on November 1, 2011 shows a trader sitting in front of screens showing the German DAX index in Frankfurt am Main at the German Stock Exchange. US rating agency Moody's warned on November 28, 2011 that all European Union sovereign ratings were threatened by the current financial crisis. AFP PHOTO / FRANK RUMPENHORST GERMANY OUT
Caption: (FILES) This picture taken on November 1, 2011 shows a trader sitting in front of screens showing the German DAX index in Frankfurt am Main at the German Stock Exchange. US rating agency Moody's warned on November 28, 2011 that all European Union sovereign ratings were threatened by the current financial crisis. AFP PHOTO / FRANK RUMPENHORST GERMANY OUT Een handelaar op de beursvloer van de DAX in Frankfurt op 1 november 2011. Foto AFP / Frank Rumpenhorst

De Europese beurzen maakten vandaag de grootste dagwinst in een maand tijd, door een positieve stemming op de beursvloer ingegeven door mogelijke nieuwe maatregelen van de eurozone om de schuldencrisis te bezweren.

De beurs in Frankfurt steeg met ruim 4,60 procent en de Franse CAC-40 behaalde zelfs een winst van 5,46 procent waardoor de beurs weer boven de psychologische grens van 3.000 punten kwam. Dit was de grootste winst in jaren, meldt persbureau AFP. De Ibex in Madrid tekende bij sluiting een winst op van 4,59 procent en de AEX steeg 3,90 procent.

Duitsland en Frankrijk riepen vandaag op tot meer regulatie in de eurozone, die het mogelijk maakt om overschrijdingen op begrotingen van EU-leden te kunnen afkeuren. Een sterk signaal naar de financiële markten die in de aanloop naar de volgende EU-top in Brussel op 9 december verwachten dat de Europese leiders met “hun rug tegen de muur” resolute beslissingen zullen nemen om de eurozone te beschermen, meldt persbureau AP.

Analisten hopen dat de beslissingen op de top genomen worden de weg vrijmaken naar een fiscale unie, de ‘Verenigde Staten van Europa’. Een unie die meer stabiliteit brengt, maar ook het verlies van nationale soevereiniteit.

Eerder vanmiddag riep ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) de Europese Centrale Bank op om de rente te verlagen en weer staatsobligaties op te kopen. In zijn jaarlijkse Economic Outlook voor 2012 stelde de OESO dat landen zich op het ergste moeten voorbereiden nu de economische impact van de Europese schuldencrisis de gehele ontwikkelde wereld bedreigt en dat daar een rol bij is weggelegd voor de ECB.

Toch heeft de ECB nog geen aanstalten gemaakt om nog meer staatsobligaties op te kopen, meldt persbureau Reuters. De afgelopen week kocht de bank nog 8,5 miljard aan Europese schuldenpapieren, minder dan waarop analisten hoopten. Volgens hen zou de ECB meer obligaties moeten opkopen om effect te hebben op de schuldencrisis.

Morgen ontmoeten de zeventien ministers van Financiën uit de eurozone elkaar in Brussel om een overeenkomst te sluiten over het opschalen van het Europese noodfonds EFSF. Dit wordt vegroot tot 1.000 miljard euro om de verdere verspreiding van de schuldencrisis te voorkomen.

    • Hans Klis