Gematigde islamieten winnen in Marokko

Koning Mohammed VI zal zijn premier moeten kiezen uit de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling.

De gematigd-fundamentalistische islamitische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) is volgens voorlopige verkiezingsuitslagen de grootste partij van Marokko geworden. Vooralsnog staat de PJD op 80 van de 395 zetels in het parlement. De definitieve uitslagen van de verkiezingen, die vrijdag 45,5 procent van het electoraat naar de stembus trokken, worden morgen bekend.

Door grondwetswijzigingen die Koning Mohammed VI in juli doorvoerde om een Arabisch Lente in Marokko te voorkomen, moet de Marokkaanse premier nu uit de grootste politieke partij komen. Voorheen mocht de koning de premier zelf kiezen; de laatste keer, in 2007, ging hij zelfs zover de ministers aan te wijzen. Mohammed VI is de eerste Arabische koning die invloed op de premiersbenoeming heeft afgestaan.

De PJD, de op een na grootste partij bij de verkiezingen in 2007, staat aan het progressieve einde van het fundamentalistische spectrum. Ze omarmt het concept van een meerpartijen democratie en zegt andersdenkenden te respecteren. De sharia, het islamitisch recht, heeft op dit moment minder prioriteit dan de economie, nu toeristen en investeerders wegblijven. In Marokko is de werkloosheid onder jongeren tot 34 jaar gestegen tot boven de dertig procent. De PJD mikt ook op de verwoestende corruptie.

Tegenover de PJD stonden de verschillende ‘partijen van de koning’, sinds kort verenigd in de Groep van Acht. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2009 boekte een van de belangrijkste, de Partij van de Authenticiteit en Moderniteit (PAM), van een schoolvriend van de koning, nog een grote overwinning. Maar onder invloed van de Arabische opstanden heeft ze glans verloren.

De huidige premier Abbad Al Fassi zei op zaterdag dat hij bereid was met zijn nationalistische Istiqlal partij een coalitie met de PJD aan te gaan. Istiqlal heeft volgens de huidige uitslagen 45 zetels.

De ‘20-februari-beweging’, gelieerd aan de betogers van de Arabische Lente, eist als enige vergaande democratische verandering, maar heeft niet veel steun bij de bevolking. Ze riepen op tot een boycot van de verkiezingen. (NRC, AFP, BBC)