Geen Sint met gladde verkooppraatjes

None

Sinterklaas is weer in het land. En voor het eerst in 25 jaar wordt de goedheiligman niet geadviseerd door Bram van der Vlugt. Die vertelt in het voorwoord van tijdschrift SINT, ‘Het 5 decembergevoel voor grote mensen’ (editie 2011, €6,95), hoe het indertijd allemaal begon: „Heel lang geleden heeft Sinterklaas mij op een mooie maandagmorgen gevraagd of ik hem raad wilde geven in televisie-aangelegenheden. Dat heb ik graag en vaak gedaan. Ik kroop onder zijn tabberd, was een luis in zijn baard en heb geprobeerd hem in toom te houden.” De nieuwe adviseur van de Sint heet Stefan de Walle. De komende weken gaan we zien hoe het bijzondere adviseurschap hem afgaat.

SINT is een blad voor wie zin heeft in de feestdagen, maar misschien ook wel voor wie er geen zin in heeft: of je wilt of niet, je wordt vrolijk van dit goed gemaakte, grappige blad. Dat begint al bij het interview met Sinterklaas, die er dit jaar dus wat jonger uit blijkt te zien dan vorig jaar: „U ziet er wel heel erg goed uit... Zeg, bespeur ik hier een enkeltje Schoemacher?” Volgen nog wat vragen over de gebeurtenissen in de Rooms-Katholieke Kerk, de economische crisis in Spanje – „De werkloosheid is al tot over de 20 procent gestegen, kunt u geen Spaanse Pieten aannemen” – en of het niet wat efficiënter kan met de gegevensuitwisseling over stoute kinderen.

Sinterklaas is niet de enige beroemdheid die in het blad aan het woord komt. Zo vertelt Katja Römer-Schuurman dat, toen ze eenmaal wist hoe het zat, „ik het ook maar meteen aan iedereen in de klas heb verteld”. P.F. Thomése krijgt als eerste vraag: „Baal je ervan dat Sint nog steeds meer boeken van Kluun verkoopt dan van jou?” Antwoord: „Nee, daar baal ik niet van. Er zijn kennelijk veel mensen in Nederland die straf verdienen.”

Tussendoor oude foto’s (Sinterklaas op bezoek bij een lagere school in 1909: „Sint en zijn knecht – destijds kwamen ze slechts met z’n tweeën – dragen zelfgemaakte kleding.”), cadeautips, recepten (winterwortel op het bord en niet in de schoen, pannacotta van speculaas) en, leuk en mooi: een fotoreportage van de Sint die de pelgrimsroute loopt naar Santiago de Compostella. En dan zit er ook nog een cd bij met sinterklaasliedjes die worden gezongen door Paul de Leeuw, Brigitte Kaandorp en Ellen ten Damme.

Een hartverwarmend blad kortom, wat niet valt te zeggen van 100% NL, ‘gewoon het leukste blad van Nederland’ (3,95 euro). We hebben het blad gekocht omdat je kan denken dat het aansluit bij het decembergevoel waar ook SINT aan appelleert. Maar helaas, hier draait het vooral om gladde promotie: van Volendam, van gasthoofdredacteur Jan Smit en van zijn Liza, met wie hij net is getrouwd. Nu nog zien te achterhalen of Liza er even mooi uitzag als Yolanthe Cabau van Kasbergen toen zij vorig jaar in Italië trouwde met Wesley Sneijder.

Gretha Pama

    • Gretha Pama