Filmregisseur Ken Russell (84) overleden

De gisteravond overleden Britse filmregisseur Ken Russell was een flamboyante persoonlijkheid. Hij had weinig op met het sociaal realisme dat gangbaar is in de Britse filmindustrie. Britse critici noemden zijn werk vaak ‘operatesk’, wat hij opvatte als compliment.

Na wat korte films en een loopbaan bij de BBC, waar hij in de jaren zestig films over componisten als Elgar en Delius regisseerde, maakte Ken Russell in 1967 de overstap naar het witte doek. Hij debuteerde met Billion Dollar Brain (1967), met Michael Cain als spion Harry Palmer, het expres saaie, bebrilde antwoord op James Bond. Daarna volgde de D.H. Lawrence-verfilming Women in Love (1969), met de beroemde scène waarin Oliver Reed en Alan Bates naakt voor de haard worstelen.

Zijn volgende film, The Devils (1971), leidde tot een schandaal. De film, naar een boek van Aldous Huxley, combineerde seks en religie – in een scene masturbeert een non met het zwartgeblakerde bot van een verbrande priester – en mocht alleen worden vertoond in gecoupeerde vorm. The Devils is Russell in optima forma: barokke beelden, opzwepende muziek, stijlvolle cinematografie.

Eenzelfde liefde voor exces is terug te vinden in The Boy Friend (1971), een nostalgische musical met Twiggy in de hoofdrol. Russells liefde voor muziek leidde ook nog tot films over Tsjaikovski, Mahler en Liszt. In 1975 verfilmde hij de rockopera Tommy van The Who.

    • André Waardenburg