Ex-coureur Zanardi snel zonder benen

Voormalig Formule 1-coureur Alessandro Zanardi heeft gisteren weer een nieuw snelheidsrecord gevestigd. De 45-jarige Italiaan, die in 2001 bij een raceongeluk in de ChampCar-series beide benen verloor, reed de marathon van Florence met een handbike in een nieuw parcoursrecord: 1 uur, 12 minuten en 9 seconden.

Zanardi finishte in Italië meer dan vier minuten voor zijn landgenoot Orazio Fagone, die in 1994 in Lillehammer olympisch kampioen shorttrack werd en drie jaar later bij een motorongeluk zijn rechterbeen verloor. Zanardi haalde in Florence ook de limiet voor de Paralympische Spelen die volgend jaar in Londen worden gehouden.

De oud-coureur reed in zijn carrière voor de F1-teams van Williams, Jordan, Minardi en Lotus. Na zijn vertrek uit de Formule 1 was Zanardi actief in de ChampCar-series, de huidige IndyCar wedstrijden. Na zijn ernstige ongeluk op de Duitse Lausitzring leek zijn carrière voorbij.

Maar Zanardi keerde binnen twee jaar terug in de autosport. Met behulp van zelfontworpen protheses en een aangepast rem- en schakelsysteem (met de hand) reed de Italiaanse coureur tussen 2003 en 2007 in het World Touring Car-kampioenschap. In 2005 won hij zelfs een race in die klasse. Dat bleek geen toevalstreffer: in de jaren erna volgden nog drie overwinningen.

Na zijn afscheid van het autoracen in 2009 legde Zanardi zich toe op de handbike. Hij deed onder meer mee aan de wereldkampioenschappen in 2009. Dit jaar won Zanardi voor het eerst een marathon met de handbike, die van New York. Gisteren in Toscane volgde zijn tweede marathonzege.