Espresso met Ronald de Boer

67-voudig international Ronald de Boer heeft de schrijver A.H.J. Dautzenberg aangeklaagd. In diens laatste boek staat een interview met de oud-voetballer over de economie. ‘Het is een leugen,’ zegt De Boer bij een espresso in Amsterdam.

Dutch former soccer player Ronald de Boer is pictured during the pro-am event as the Qatar Masters golf tournament gets underway at the plush Doha Golf Club on January 27, 2010. The 2.5million dollars tournament opens in the Qatari capital on January 28 with a virtual who's who of European golf present for the second stop on the "Gulf Swing" before heading to Dubai for the Desert Classic next week. AFP PHOTO/KARIM JAAFAR
Dutch former soccer player Ronald de Boer is pictured during the pro-am event as the Qatar Masters golf tournament gets underway at the plush Doha Golf Club on January 27, 2010. The 2.5million dollars tournament opens in the Qatari capital on January 28 with a virtual who's who of European golf present for the second stop on the "Gulf Swing" before heading to Dubai for the Desert Classic next week. AFP PHOTO/KARIM JAAFAR Ronald de Boer tijdens een potje golf in Qatar, in 2010. Foto AFP / Karim Jaafar

Interview

67-voudig international Ronald de Boer heeft de schrijver A.H.J. Dautzenberg aangeklaagd. In diens laatste boek staat een interview met de oud-voetballer over de economie. ‘Het is een leugen,’ zegt De Boer bij een espresso in Amsterdam. Dautzenberg noemt het liever ‘fictie’, zo staat het ook in het boek. ‘Dat maakt niet uit,’ reageert De Boer. ‘Het is niet waar! Hij heeft het verzonnen!’ De advocaat van Ronald de Boer heeft een schadevergoeding van 12.500 euro geëist en een rectificatie op de voorpagina van De Telegraaf, Algemeen Dagblad, Het Financieele Dagblad en De Volkskrant. ‘En het boek moet natuurlijk uit de handel,’ voegt De Boer toe. ‘Mensen in mijn omgeving denken echt dat ik verstand van economie heb, maar ik weet helemaal niks van aandelen en put opties.’ Waar heeft hij wel verstand van? ‘Ik weet echt alles van Transformers,’ zegt de oud-voetballer trots. ‘Maar daar word ik nooit over geïnterviewd.’

Het boek van A.H.J. Dautzenberg verscheen in augustus. Waarom komt Ronald de Boer nu pas met een aanklacht? ‘Ik ben niet zo’n lezer,’ antwoordt hij. ‘Het boekje ligt al vier maanden op mijn nachtkastje en nog steeds heb ik het niet uitgelezen.’ De Boer neemt een slokje espresso. ‘Ik dacht eerst dat die schrijver zich had vergist in mijn broer,’ zegt hij. ‘We lijken nogal op elkaar, we zijn namelijk een tweeling.’ De Boer neemt nog een slokje. ‘Maar Frank weet nog minder van economie dan ik. Hij weet misschien niet eens dat een euro rond is.’ Dus moest het wel over hemzelf gaan? ‘Ja,’ zegt De Boer. ‘Maar ik heb het dus allemaal niet gezegd.’ Geen woord? ‘Geen enkel woord,’ zegt hij. ‘Ik voel me ontzettend genaaid.’