Eindelijk is er een doorbraak in België

Formateur Di Rupo hoopt dat België nu binnen een week een regering heeft.

De Belgische formateur en beoogde premier Elio Di Rupo hoopt deze week zijn werk af te ronden door na anderhalf jaar van mislukte formatiebesprekingen België aan een nieuwe regering te helpen. De leider van de socialistische partij sprak na het 18 uur durende marathonoverleg dat vrijdagavond begon, de hoop uit „in de loop van de week” een regering te vormen.

Zaterdag slaagde Di Rupo erin om samen met zijn gesprekspartners van de christen-democraten en de Franse en Vlaamse liberalen tot een akkoord over de federale begroting voor 2012 te komen. Dat akkoord werd gezien als de laatste grote horde om tot een succesvolle formatie te komen.

Het komende jaar zal het land voor 11,3 miljard euro moeten bezuinigen. Tijdens een persconferentie waarschuwde Di Rupo dat de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen noodzakelijk zijn en dat iedereen zijn steentje zal moeten bijdragen. Hij noemde de sanering de „grootste uit de naoorlogse geschiedenis” van België.

De politieke crisis die België al anderhalf jaar in de greep houdt, tastte de kredietwaardigheid van België dusdanig aan dat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) vrijdag de waardering van het land verlaagde naar AA. Na die afwaardering zijn de onderhandelingen in Brussel in een stroomversnelling gekomen.

Enkele kleinere onderwerpen zijn deze week nog onderwerp van onderhandelingen. (NRC, AFP)