Egyptische pijpleiding opgeblazen aan vooravond verkiezingen

Een foto van de pijpleiding ruim twee weken geleden, toen deze ook al getroffen werd door een explosie. Foto AFP

De Egyptische pijpleiding die Israël en Jordanië van stroom voorziet is afgelopen nacht opgeblazen door vermoedelijk islamitische extremisten. Het incident gebeurde een paar uur voordat de langverwachte eerste Egyptische parlementsverkiezingen sinds het tijdperk-Mubarak van start gaan.

De explosie bij de gaspijpleiding vond plaats ten westen van de stad Al-Arish in de Sinaïwoestijn. Volgens bronnen van persbureau Reuters vond honderd meter verderop een tweede explosie plaats. De lokale autoriteiten vonden de resten van twee voertuigen bij de plek waar de twee explosies hebben plaatsgevonden.

De aanval op de gaspijpleiding, de achtste sinds Mubarak in februari aftrad als president, is nog niet opgeëist, maar de aanslagen zijn vermoedelijk het werk van moslimextremisten in de Sinaï. De Egyptische gasleveranties aan Israël zijn zeer impopulair bij de Egyptische bevolking. De extremisten proberen vermoedelijk de nieuwe Egyptische machthebbers onder druk te zetten om de leveranties te staken of een hogere prijs voor het gas te vragen.

De Egyptische regering kondigde eerder deze maand aan dat de veiligheidsmaatregelen rond de pijpleiding worden verscherpt. Zo zouden alarminstallaties worden geïnstalleerd en willen de autoriteiten nomaden uit de Sinaï bij de pijpleiding laten patrouilleren.

    • Pim van den Dool