Deze week gaat het eindelijk echt sneeuwen

Skiers slide down a piste during sunny autumn weather on Mount Jakobshorn (2590m/8497 ft) in the eastern Swiss mountain resort of Davos November 26, 2011. Davos opened the season in parts of the Parsenn and Mount Jakobshorn ski regions on November 25. REUTERS/Arnd Wiegmann (SWITZERLAND - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY TRAVEL) REUTERS

Zonnig herfstweer. Zo omschrijft de fotograaf van deze foto de weersgesteldheid in het Zwitserse skigebied Davos afgelopen vrijdag. Een strakblauwe hemel en temperaturen van 7 tot 9 graden.

Het is weleens anders en beter geweest tijdens de opening van het skiseizoen in het gebied. Het beetje sneeuw dat er ligt, komt nu nog uit sneeuwkanonnen.

Niet alleen in Davos wachten ze op echte sneeuw. In de grote skigebieden is dit najaar nog geen vlok gevallen. Veel oorden zagen zich daarom genoodzaakt hun opening uit te stellen of het sneeuwkanon in te zetten.

Maar daar lijkt vanaf eind deze week verandering in te komen. Meteorologen van Weeronline verwachten eindelijk sneeuw. De Franse Alpen zijn donderdag het eerste aan de beurt. En vrijdag wordt ook in Zwitserland en Oostenrijk sneeuw verwacht. Voor de Franse en Zwitserse Alpen rekenen ze op een centimeter of twintig, in Oostenrijk zal dat wat minder zijn. Maar het belangrijkste is volgens de meteorologen dat de vorstgrens in het hele Alpengebied daalt van tweeduizend naar duizend meter. In Val Thorens vriest het eind van de week overdag een graad of 7.

De verwachte sneeuwval is goed nieuws voor wintersportliefhebbers en reisorganisaties. De ANWB meldde vorige week dat veel wintersporters wachten met boeken tot ze er zeker van zijn dat er sneeuw ligt op de skibestemming.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad