‘Dat mietje Alfred Issendorf’

In zijn eerdere romans werkte Stephan Enters verlangen naar volmaaktheid nog tegen hem. In zijn nieuwe roman Grip valt dit keer alles op zijn plek en levert Enter een alpinistenroman met een feilloze compositie.

Heel ingewikkeld kan het niet zijn, dat schrijven, denk je wanneer je door Stephan Enter met een paar zinnen zijn nieuwe roman Grip wordt ingetrokken. De eerste zinnen: ‘God, daar was hij [...] daar ging Vincent Voogd, behendigste aller alpinisten, na twintig jaar onmiddellijk herkenbaar. Nog steeds zo’n norse kop met van die rafelige bakkebaarden. Hij droeg een modieus visgraatjasje, trok een kleine koffer op wielen als een weerspannig hondje achter zich aan en hield een krant op ooghoogte voor zich uit. Hij was zo verdiept dat hij al lezend tegen iemand opbotste en – kon het sprekender – in plaats van zelf excuses te maken ze zo te zien juist ontving.’

Zo’n man, dus. Het type met tomeloze energie, daadkrachtig op het beangstigende af, vertrouwd met het idee dat hij wat slimmer is dan zijn omgeving. Een paar pagina’s verder, we bevinden ons op een station, voegt Enter nog een ijzersterk beeld aan het portret toe, wanneer Vincent Voogd zijn kort daarvoor verloren dagblad heeft teruggevonden en weer aan komt lopen, ‘de heroverde krant opgerold tot knuppel’.

Stephan Enter schrijft helder en precies. Dat heeft ook nadelen, want in eerdere boeken wilde Enters verlangen naar volmaaktheid nog wel eens gestaalde perfectie opleveren, waarin zijn personages al te zeer op afstand bleven (Lichtjaren, 2004) of waar de schrijver veel meer betekenis in had gepropt dan zijn lezers eruit konden halen (Spel, 2007). Zo niet in Grip. Het is een klassiek opgezette roman waarin Enters stijl samengaat met een feilloze compositie, sterke personages, existentiële thema’s en een schitterende climax. En twee cliffhangers (wat wil je, in een bergbeklimmersroman).

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 25 november 2011, pagina 2 - 3. U kunt de hele recensie van Arjen Fortuin hier lezen.

    • Arjen Fortuin