Constantijn Huygens-prijs 2011 naar A. F. Th. van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden (1951), ontvangt de Constantijn Huygens-prijs 2011 voor zijn hele oeuvre. Dat is zojuist in het radioprogramma Kunststof bekendgemaakt. “In 33 jaar schrijverschap”, zo luidt het juryrapport, “is A.F.Th. van der Heijden er als geen ander in geslaagd om de wereld met een literaire blik te bezien”. In zijn romans en verhalen

A.F.Th. van der Heijden (Foto Evelyne Jacq.)

A.F.Th. van der Heijden (1951), ontvangt de Constantijn Huygens-prijs 2011 voor zijn hele oeuvre. Dat is zojuist in het radioprogramma Kunststof bekendgemaakt.

“In 33 jaar schrijverschap”, zo luidt het juryrapport, “is A.F.Th. van der Heijden er als geen ander in geslaagd om de wereld met een literaire blik te bezien”. In zijn romans en verhalen kan volgens de jury “alles literatuur worden”. “Of het nu gaat om beroemde misdaadgeschiedenissen, krakersrellen, voetbalvandalen of om zijn persoonlijk leven, steeds slaagt Van der Heijden erin om het menselijk bestaan met een scherp oog voor het morele en het tragische te herscheppen als een groots kunstwerk.” Aan de prijs is een bedrag verbonden van 10.000 euro.

Tegelijk met de Constantijn Huygens-prijs, die vorig jaar naar A.L. Snijders ging, werd de Jan Campert-prijs en de F. Bordewijk-prijs toegekend. De Jan Campert-prijs gaat naar dichter Erik Spinoy voor zijn bundel Dode kamer. De F. Bordewijk-prijs gaat naar Gustaaf Peek (1975)  voor zijn roman Ik was Amerika. Aan beide prijzen is 5000 euro verbonden.

De prijsuitreiking vindt plaats op zondagmiddag 22 januari 2012 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en worden uitgereikt door de Haagse wethouder van Cultuur, Marjolein de Jong.

    • Sebastiaan Kort