Congo vandaag naar de stembus

A woman carrying her child on her back receives a ballot to vote at a polling station in Democratic Republic of Congo's capital Kinshasa, November 28, 2011. Voting began in Congo's second-post war election on Monday after poll organisers defied fears that a delay would be needed to deal with logistical problems and critics who called for a review because of irregularities. REUTERS/Finbarr O'Reilly (DEMOCRATIC REPUBLIC OF CONGO - Tags: POLITICS ELECTIONS)
A woman carrying her child on her back receives a ballot to vote at a polling station in Democratic Republic of Congo's capital Kinshasa, November 28, 2011. Voting began in Congo's second-post war election on Monday after poll organisers defied fears that a delay would be needed to deal with logistical problems and critics who called for a review because of irregularities. REUTERS/Finbarr O'Reilly (DEMOCRATIC REPUBLIC OF CONGO - Tags: POLITICS ELECTIONS) Een vrouw die op haar rug een kindje draagt krijgt een stembiljet aangereikt in een stemlokaal in Kinshasa. Foto Reuters / Finbarr O'Reilly

Ondanks enorme logistieke uitdagingen zijn vandaag in Congo de stembureaus open gegaan. De bevolking van Congo kiest een nieuwe president in de tweede verkiezingen in vijftig jaar.

Bij het ochtendgloren begonnen mensen zich te verzamelen bij de stembureaus. Sommige stembureaus gingen wel open, maar hadden geen inkt, zodat kiezers nog geen stem konden uitbrengen. Oppositiekandidaten hadden hier al voor gewaarschuwd en hadden gevraagd de verkiezingen uit te stellen.

Zaterdag vielen er vier doden bij ongeregeldheden op een verkiezingsbijeenkomst op het vliegveld van de Congolese hoofdstad Kinshasa. Tienduizenden aanhangers van oppositiekandidaat Etienne Tshisekedi botsten met aanhangers van zittend president Joseph Kabila. De politie zette traangas in en schoot met scherp om de menigte uiteen te drijven.

De vorige verkiezingen, in 2006, ontaardden in bloedige botsingen tussen aanhangers van president Joseph Kabila en de medestanders van Jean-Pierre Bemba, zijn voornaamste rivaal.

Niemand twijfelt eraan dat Kabila, die de kieswet zo aanpaste dat niet langer een meerderheid, maar enkel een voorsprong op de versplinterde oppositie voldoet, als winnaar uit de bus komt.

De voorzitter van de kiescommissie, Daniel Ngoy Mulunda, zei gisteren dat het vandaag “een feest van de democratie” gaat worden. Volgens de Verenigde Naties dreigen de verkiezingen door intimidatie van kiezers en oppositieleden oneerlijk te verlopen.

    • Marije Willems