Congo naar de stembus na weekend vol geweld

Vandaag vinden in Congo parlements- en presidentsverkiezingen plaats, waarvan de aanloop is getekend door geweld en aantijgingen van fraude. Gisteren botsten tienduizenden aanhangers van oppositiekandidaat Etienne Tshisekedi met aanhangers van zittend president Joseph Kabila. De politie zette traangas in en schoot met scherp. Daarbij vielen vier doden.

Volgens de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties dreigen de verkiezingen door intimidatie van kiezers en oppositieleden oneerlijk te verlopen. Niemand twijfelt eraan dat Kabila als winnaar uit de bus komt. Hij paste eerder de kieswet zo aan dat niet langer een meerderheid, maar enkel een voorsprong op de versplinterde oppositie voldoet om herkozen te worden.

Volgens Tshisekedi is „bijna 55 procent” van de stemlokalen op de hand van Kabila. De beschuldigingen worden gevoed door de trage distributie van stembiljetten. De voorzitter van de kiescommissie, pastoor Daniel Ngoy Mulunda, een vriend van Kabila. ontkent de aantijgingen. (AP, AFP)