'Boetes zijn niet uit te leggen'

Agenten zullen geen verkeersboetes meer uitdelen, zegt de Nederlandse Politiebond.

Verkeersboetes worden vanaf volgend jaar zo hoog dat agenten geen boetes meer willen uitschrijven. Dat zegt de Nederlandse Politiebond. Vorige week werd bekend met hoeveel de verkeersboetes in 2012 zullen stijgen. Sommige bekeuringen worden verdubbeld.

Eerder werd al bekend dat politieagenten dit jaar tot nu toe 1 miljoen minder boetes hebben uitgeschreven. De afname is enerzijds een gevolg van het verdwijnen van de bonnenquota, maar komt ook voort uit onvrede over de hoogte van de boetes, zegt woordvoerder Jan Willem van der Poll van de Politiebond. Hij vreest dat die ontwikkeling doorzet nu de tarieven in januari fors omhooggaan. Een Kamermeerderheid wil dat minister Opstelten (Veiligheid, VVD) gaat praten met de Politiebond. Het ministerie van Veiligheid reageert verbaasd op de kritiek. „Het was juist een wens van de Kamer om hufterig gedrag in het verkeer aan te pakken”, zegt een woordvoerder. „Dat doen we met deze boeteverhoging.” (NRC)