Bijlage krant verwijderd om artikel over Belgische prins

De directie van de Belgische krant La Dernière Heure heeft zaterdag op het laatste moment de tv-bijlage uit de de krant laten verwijderen omdat daarin iets stond geschreven over de vroegere geestesziekte van prins Laurent.

De redactie van het Franstalige dagblad is boos op de directie: „Dit is censuur. De verhalen over de koninklijke familie interesseren onze lezers. We kunnen niet alleen positief over hen schrijven.”

Het gewraakte artikel, een interview met journalist Mario Danneels, ging over diens nog te verschijnen biografie over prins Laurent. In De Standaard zegt Danneels: „Daarin vertel ik niets nieuws over wat Laurent in zijn jeugd overkwam. De jongste koningszoon is geboren op het moment dat het huwelijk van zijn ouders op springen stond. Hij heeft geen gezin of nestwarmte gekend. Hij is daarvoor zelfs opgenomen in de psychiatrie. Journalisten hebben daarover geschreven, fotografen hebben beelden gemaakt.”

Prins Laurent, zoon van koning Albert II, zat in 1999 in psychiatrische kliniek La Ramée in Ukkel, naar eigen zeggen voor een slaapkuur na een emotionele ‘opdoffer’ . Sommige media stelden dat de gestrande liefde met tv-presentator Wendy van Wanten (Pin Up Club) hem opbrak.

Het artikel staat wel online (nrch.nl/3q7) maar de passages over de psychiatrie zijn eruit geknipt.