Bevolking stemt voor omstreden bouw treinstation Stuttgart

Het spoorproject in Stuttgart is al jaren onderdeel van hevig debat tussen voor- en tegenstanders. Foto AFP / Christof Stache

De omstreden bouw van een treinstation onder het centrum van de Zuid-Duitse stad Stuttgart kan doorgaan. In een referendum in de deelstaat Baden-Württemberg heeft 58,8 procent van de kiezers een voorstel om het bouwcontract met spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn op te zeggen verworpen.

In Baden-Württemberg werd gisteren een referendum over de gevoelige kwestie gehouden. De uitslag werd gisteravond laat bekend gemaakt. Van de 7,6 miljoen kiezers die voor het referendum waren opgeroepen heeft 48,3 procent een stem uitgebracht, meldt persbureau AP.

Het afgelopen jaar kwamen in Stuttgart meerdere malen tienduizenden mensen op de been om tegen het ‘Bahn 21’-project te demonstreren. Maar na het referendum legden de tegenstanders, die het project geldverspilling noemen, zich neer bij hun nederlaag. “Het volk heeft gesproken”, zei deelstaatpremier Winfried Kretschmann, zelf ook een tegenstander.

‘Bouw station verkort reistijden tussen grote Europese steden aanzienlijk’

Voorstanders zeggen dat het ondergrondse station kostbare grond vrijmaakt in het centrum van Stuttgart. Ook zouden reistijden binnen Europa, bijvoorbeeld voor treinen tussen Parijs, München en Wenen, aanzienlijk worden verkort. Daarnaast zou opzegging van het contract waarschijnlijk tot een schadevordering van 1,5 miljard euro leiden.

De ruzie over het project werd gezien als een belangrijke factor in de historische nederlaag van de christendemocraten in de deelstaatverkiezingen in Baden-Württemberg eerder dit jaar. De CDU zat sinds 1953 onafgebroken in de regering, maar moest in maart plaatsmaken voor een coalitie van de SPD en de Groenen.

    • Pim van den Dool