België betaalt recordrente voor uitgifte staatsobligaties

België heeft vanochtend twee miljard euro opgehaald met de veiling van staatsobligaties. De rente die de Belgen moesten bieden was sinds de invoering van de euro niet zo hoog. Ook Italië betaalde ook weer een hoge rente voor het uitgeven van obligaties.

Het schuldagentschap van de Belgische overheid hoopte bij de veiling van vanochtend tussen de één en twee miljard euro op te halen. In dat opzicht was de opbrengst van ruim twee miljard een meevaller, maar de rente die betaald moest worden was hoog. België gaf vier verschillende leningen uit met looptijden van zeven tot dertig jaar. Om de tienjarige leningen te plaatsen werd een rente betaald van 5,66 procent. Bij de vorige veiling eind oktober betaalde België nog 4,4 procent rente voor deze leningen.

De markt keek met interesse uit naar de resultaten van de veiling, want vrijdag nog verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) de kredietwaardigheid van België van AA+ naar AA. Daarop werd dit weekend na anderhalf jaar een akkoord bereikt over de Belgische begroting voor komend jaar.

Italië betaalt ook weer flink hogere rente voor staatsobligaties

De Italiaanse overheid moest vanochtend ook weer een fors hogere rente op obligaties betalen. De veiling van staatsleningen met een looptijd van twaalf jaar leverde Italië 567 miljoen euro op, maar de rente op de leningen steeg naar 7,2 procent. Daarmee betaalde Italië 2,7 procentpunt meer rente dan bij de laatste vergelijkbare veiling.

De resultaten voerden de druk op de Italiaanse premier Mario Monti op. Verwacht wordt dat hij later deze week verdere bezuinigingsmaatregelen aankondigt. Kredietbeoordelaar Moody’s zette vandaag ook al meer druk op Monti en de andere Europese regeringsleiders door te waarschuwen dat de kredietwaardigheid van alle Europese landen bedreigd wordt als de eurocrisis niet snel wordt opgelost.

    • Pim van den Dool