Het Aviodrome is definitief failliet

Het grootste Nederlandse lucht- en ruimtevaartmuseum is failliet. Het Aviodrome in Lelystad vroeg vorige week het faillissement aan en vandaag werd dat uitgesproken.

Dat betekent (nog) niet dat de deuren gaan sluiten: volgens de curator is er concrete interesse voor een overname.

Steeds minder mensen bezochten het Aviodrome, waardoor de inkomsten uit evenementen en congressen afnamen. Het verlies werd langere tijd opgevangen door twee van de oorspronkelijke initiatiefnemers van het museum, Schiphol en KLM, maar die weigerden dat nog langer te doen.

Een televisiecommercial uit 2008:

Het plan voor een nationaal luchtvaartmuseum werd in 1955 opgevat door onder meer KLM en Fokker. Dat leidde in 1960 tot het Aeroplanorama op Schiphol, dat zeven jaar later een te grote collectie had om in het museum kwijt te kunnen. De opvolger, het Aviodome, werd in 1971 geopend - ook op Schiphol. Toen in 2003 ook daar de collectie te groot was geworden voor de beschikbare ruimte, verhuisde het museum naar Lelystad Airport. Vanaf dat moment was Aviodrome de naam.

Op 8 november van dit jaar vroeg het Aviodrome uitstel van betaling aan. Afgelopen vrijdag werd het faillissement aangevraagd.

    • Peter Zantingh