29 licenties ingenomen na 'Tristan van der V.'

Na een nieuwe controle van wapenvergunningen hebben 29 Nederlanders hun licentie moeten afstaan. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Zeven eigenaren raakten hun vergunning kwijt omdat ze psychische problemen hadden. Andere mensen verloren hun licentie omdat ze bijvoorbeeld een strafblad hadden.

De politie besloot alle 70.000 wapenvergunningen in Nederland onder de loep te nemen als gevolg van de schietpartij in Alphen aan den Rijn op 9 april van dit jaar. Daarbij doodde de 24-jarige Tristan van der V. met drie verschillende vuurwapens in winkelcentrum Ridderhof zes mensen. Vervolgens sloeg hij de hand aan zichzelf. Hoewel hij leed aan paranoïde schizofrenie en depressies, beschikte Van der V. over een vergunning voor vijf wapens en was hij actief lid van een schietvereniging.

De NOS meldt dat de nieuwe controle per korps verschilde. In Groningen werden 1.600 eigenaren van wapenvergunningen thuis opgezocht, terwijl in Twente voornamelijk een administratieve controle werd uitgevoerd.

Toon Moeskops, adviseur bijzondere wetten bij de politie, zegt dat de 29 ingevorderde licenties slechts een klein gedeelte vormen van het totale aantal vergunningen. Dat onderstreept de kwaliteit van de vergunningverlening, vindt hij. „Het stelsel van vergunningverlening werkt dus behoorlijk goed”, aldus Moeskops. „Maar na Alphen aan den Rijn weten we wel dat er maar één persoon hoeft te zijn die doorslaat, om een drama te veroorzaken.”