VS beloven onderzoek doden NAVO-aanval Pakistan

Caption: Trucks, including those carrying supplies to NATO forces in Afghanistan, line up in the outskirts of Quetta after the Chaman border crossing was closed to traffic November 26, 2011. REUTERS/Naseer Ahmed (PAKISTAN - Tags: POLITICS TRANSPORT CIVIL UNREST)
Caption: Trucks, including those carrying supplies to NATO forces in Afghanistan, line up in the outskirts of Quetta after the Chaman border crossing was closed to traffic November 26, 2011. REUTERS/Naseer Ahmed (PAKISTAN - Tags: POLITICS TRANSPORT CIVIL UNREST) Vrachtwagens met voorraden voor de NAVO-troepen in Afghanistan bij Quetta in Pakistan mogen de grens niet over na de vergissingsaanval van de NAVO gisteren waarbij 24 Pakistaanse soldaten omkwamen. Foto Reuters / Naseer Ahmed

De Amerikaanse regering belooft een uitgebreid onderzoek naar de NAVO-aanval op een militair checkpoint in Pakistan die het leven kostte aan 24 Pakistaanse soldaten.

Dat lieten minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en minister van Defensie Leon Panetta gisteravond in een gezamenlijke verklaring weten nadat zij met hun Pakistaanse collega’s hadden gesproken, meldt persbureau AP. Zij lieten weten het ‘eigen vuur-incident’te “betreuren”. Een woordvoerder van de NAVO zei gisteren dat het waarschijnlijk is dat het bondgenootschap de aanval heeft uitgevoerd, maar benadrukte dat er nog onderzoek wordt gedaan naar het incident.

Volgens Hina Rabbani Khar, de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, maakt de aanval de verbetering van de relatie tussen de VS en Pakistan, bondgenoten in de strijd tegen de Talibaan en Al-Qaeda, van de afgelopen maanden ongedaan. Deze werd eerder dit jaar ernstig op de proef gesteld toen de VS zonder medeweten van Pakistan terroristenleider Osama bin Laden wisten te doden op Pakistaans grondgebied. Khar liet gisteren aan Clinton weten de aanval op de Pakistaanse soldaten onacceptabel te achten.

Toch hebben Pakistan en de VS belang bij het blijven bestaan van de samenwerking, zei buitenlandredacteur Floris van Straaten van NRC Handelsblad gisteren al. Pakistan kan niet zonder Amerikaans geld en de VS hebben Islamabad nodig voor de strijd in Afghanistan. Van Straaten:

“Allebei hebben ze belang om de samenwerking voort te zetten. Pakistan kan niet zonder de Amerikaanse gelden voor het leger en ontwikkelingshulp, terwijl de Amerikanen in de gelegenheid moeten blijven om via Pakistan de Talibaan in Afghanistan te bevechten. Ze zullen nu in het openbaar wel weer op elkaar gaan schelden, maar beide landen zijn een beetje tot elkaar veroordeeld.”

In een reactie op de aanval blokkeerde Pakistan de aanvoerroutes van de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Daarnaast eist Islamabad dat de VS een basis verlaten van waar uit zogenoemde drones, onbemande gevechtsvliegtuigen, aanvallen uitvoeren. Als Pakistan op korte termijn niet de grenzen voor de Amerikanen opengooien kan dit serieuze problemen opleveren voor de NAVO-troepen in Afghanistan, aangezien meer dan dertig procent van de bevoorrading via deze route wordt aangeleverd.

Vorig jaar sloot Pakistan de grens ook al voor de NAVO toen Amerikaanse helikopters per abuis twee Pakistaanse soldaten doodden. Na tien dagen werden die grenzen weer geopend nadat de VS excuses hadden aangeboden.

    • Hans Klis