Vier doden bij verkiezingsgeweld Congo

Caption: Opposition UDPS members hold up a blood-splattered poster of leader Etienne Tshisekedi after the presidential guard opened fire on the crowd outside N'Djili airport in Democratic Republic of Congo's capital Kinshasa November 26, 2011. Police in Congo blocked President Joseph Kabila's main rival Tshisekedi at an airport in Kinshasa on Saturday to stop him staging an election rally after at least two died in violence across the central African state's capital city. Two days before presidential and parliamentary elections, rival factions hurled rocks at each other and gunfire was heard across town.REUTERS/Finbarr O'Reilly (DEMOCRATIC REPUBLIC OF CONGO - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Caption: Opposition UDPS members hold up a blood-splattered poster of leader Etienne Tshisekedi after the presidential guard opened fire on the crowd outside N'Djili airport in Democratic Republic of Congo's capital Kinshasa November 26, 2011. Police in Congo blocked President Joseph Kabila's main rival Tshisekedi at an airport in Kinshasa on Saturday to stop him staging an election rally after at least two died in violence across the central African state's capital city. Two days before presidential and parliamentary elections, rival factions hurled rocks at each other and gunfire was heard across town.REUTERS/Finbarr O'Reilly (DEMOCRATIC REPUBLIC OF CONGO - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Aanhangers van de oppositie in Congo laten een met bloed bespetterde verkiezingsposter zien na de onlusten van gisteravond. Foto Reuters / Finbarr O'Reilly

Bij ongeregeldheden op een verkiezingsbijeenkomst op het vliegveld van de Congolese hoofdstad Kinshasa vielen gisteren vier doden.

Tienduizenden aanhangers van oppositiekandidaat voor de presidentsverkiezingen, Etienne Tshisekedi,botsten met aanhangers van zittend president Joseph Kabila. De politie zette traangas in en schoot met scherp om de menigte uiteen te drijven. Volgens de Congolese politie werden er vier lijken geteld na de onrust die veroorzaakt zou zijn door de oppositie, meldt persbureau AP. Door het geweld van gisteren zijn tot de verkiezingen bijeenkomsten van politieke partijen verboden.

Volgens de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties dreigen de verkiezingen door intimidatie van kiezers en oppositieleden oneerlijk te verlopen. Niemand twijfelt eraan dat president Joseph Kabila morgen als winnaar uit de bus komt. Hij paste eerder de kieswet zo aan dat niet langer een meerderheid, maar enkel een voorsprong op de versplinterde oppositie voldoet om herkozen te worden.

Volgens de partij van Tshisekedi, de UDPS, is “bijna 55 procent” van de 64.000 stemlokalen op de hand van Kabila. De voorzitter van de kiescommissie, pastoor Daniel Ngoy Mulunda, ontkent de aantijgingen en beloofde afgelopen week dat de verkiezingen eerlijk zullen verlopen. Mulunda is een vriend van Kabila, en was in het verleden de spiritueel adviseur van de president.

De aanstaande presidentsverkiezingen in het Centraal-Afrikaanse land zijn pas de tweede in vijftig jaar. De vorige, in 2006, ontaardden in bloedige botsingen tussen aanhangers van Kabila en de medestanders van Jean-Pierre Bemba, zijn voornaamste rivaal.

    • Hans Klis